Er valt nog heel wat te ontdekken in Piemonte, bij Luca Bosio

15 feb 2023, 12:10 Nieuws
bosioube07
HEYTHUYSEN/NEDERWEERT - Wanneer men over de wijnen uit Piemonte spreekt, bedoelt men daar meestal de beroemde en kostbare cru’s als Barbaresco en Barolo mee. Maar in deze aan de voet van de Alpen gelegen streek, is nog veel meer heerlijks voorhanden.
Centraal in het aanbod van wijnkoperij Alex Storms staan drie druivensoorten: de Nebbiolo, Dolcetto en Barbera. De vermaarde oenoloog Luca Bosio oogst namelijk veel lof met deze beeldschone wijnen.
Kleinschalig
Luca zwaait de scepter over de wijngaarden die hij overnam van vader Egidio en moeder Angela. De kleinschalige verwerking van de oogst uit zestig verschillende wijngaarden valt op. Het scheiden van de gezondste druiven uit de oogst is bovendien een must. Zo ontstaan ook de drie rode wijnen die kenmerkend zijn voor het gebied. Hiervoor heeft Luca maar liefst 30 hectare ter beschikking, verdeeld over de beste wijngaarden in het heuvellandschap Langhe.
Robuust
Nebbiolo d'Alba, ook wel de kleine Barolo van Luca genoemd, is gelegen op zo’n 250 meter hoogte. De wijngaard beslaat ongeveer drie hectare, in 1967 aangeplant. De eerste gisting geschiedt direct na de weking van de druif op inoxtanks, terwijl de tweede - ook wel melkzuurgisting - geschiedt op grote eiken vaten. De wijn is rijk, met een geweldige structuur. Stevig en robuust.
bosio cantina4
Het kan ook bijna niet anders dan dat de met de hand geplukte, gezonde druiven uiteindelijk de weg vinden naar een select gezelschap van wijnliefhebbers. De hand van de meester is hierin duidelijk waarneembaar...
Eerbetoon
Dankzij de nabij gelegen rivier in de Tanaro Vallei is de Barberaselectie van Luca robuuster in smaak en afdronk. De vinificatie van deze unieke druif vraagt daarom om een unieke aanpak, om kleur en smaakstoffen te transformeren tot een Barbera met zeldzame smaakvariaties. In de hypermodern geïnstalleerde vinificatieruimte in San Stefano Belbo worden de druiven met de grootst mogelijke deskundigheid gevinificeerd. De Babera ontvangt daarna een Grand Cru opvoeding, op barriques van Europees eiken. Bij het aanschouwen van zoveel vineuze rijkdom ligt een eerbetoon aan Luca's vader voor de hand. Daarom vaart Barbera cuvée selectie onder zijn naam: Egidio Barriques Selectie.
Miskende beauty
Worden de kostbare cru’s als Barberesco en Barolo gemaakt van de Nebbiolo, rondom de stad Alba en verder naar het zuiden groeit echter ook nog een andere druif: de Dolcetto. In een geschrift daterend uit 1593 spreekt men al over deze druif, die toen ‘Dosetto’ werd genoemd. In tegenstelling tot de Nebbiolo en Barbera brengt de Dolcetto fruitvolle wijnen voort, die best jong gedronken kunnen worden. In wijnkringen wordt de wijn ook wel liefkozend 'de meest miskende beauty' van Piemonte genoemd.
Open wijnhuis
Wijnkopers Alex Storms Mertens is een open wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert. Er wordt rechtstreeks geïmporteerd van vooral ambitieuze wijnboeren. Alle wijnen worden opgeslagen in geklimatiseerde wijndépots in Heythuysen. De constante temperatuur spreekt voor zich, evenals de afwezigheid van daglicht. De familie beschikt over zeer oude jaargangen, die bovendien betaalbaar zijn.
Wijnkoperij Alex Storms-Mertens, Dorpstraat 108 – 6093 ED Heythuysen, Tel: +31 (0)475 49 13 48, [email protected]
Wijnkoperij Alex Storms-Mertens, Kerkstraat 24, 6031 CH Nederweert, Tel: +31 (0)495 63 24 50, [email protected]