D66, VVD en Ronduit Open willen ander ondernemersbeleid

28 apr 2017, 13:46 Nieuws
20170428 133158
LEUDAL - Initiatiefnemer Kaj Beurskens (D66) heeft samen met Ad Thomassen (VVD) en Berry Hermans (Ronduit Open) een notitie geschreven over nieuw ondernemersbeleid door de gemeente Leudal. De rolverdeling tussen gemeente en ondernemers bleek in een aantal dossiers namelijk niet duidelijk te zijn.
Ondernemers zijn verantwoordelijk voor de eigen onderneming, maar de gemeente heeft een rol bij het faciliteren van ondernemingen. Ondernemers moeten initiatieven nemen, de gemeente dient kaders te stellen, het proces te begeleiden en duidelijk te communiceren.
Onderscheiden
Vergelijkbaar met het sociaal domein kan co-creatie als uitgangspunt genomen worden, waarbij alle partners invloed hebben op het eindresultaat. Leudal zou zich moet concentreren op die gebieden waar ze zich kan onderscheiden van andere gemeentes, zo laten de opstellers van de notitie weten. Daarbij kan gedacht worden aan de agrarische sector, toerisme en recreatie, zorginitiatieven, duurzaamheid en het midden- en kleinbedrijf.
Cultuurverandering
De organisatie van de gemeente moet daarvoor aangepast worden, zo vinden de drie partijen. Regels dienen gehandhaafd te worden, maar er moet ook naar kansen worden gekeken. De gemeente moet flexibel werken en meedenken onder het motto ‘ wat kan wel’. Daarvoor is een cultuurverandering nodig waarvoor in de komende jaren, door natuurlijk verloop van werknemers, mogelijkheden zijn.
Leudalmanager
Voor ondernemers moet er ook een duidelijk aanspreekpunt bestaan bij de gemeente, een zogenaamde 'Leudalmanager'. Maar dit aanspreekpunt moet ook ondernemers die zich niet aan de regels houden, daarop aanspreken. Verder zou gekeken moeten worden - binnen de regels van de aanbesteding - of opdrachten niet vaker gegund kunnen worden aan lokale ondernemers. Deze zijn wellicht meer gemotiveerd om kwaliteit te leveren. Ook levert een korte reisafstand een positieve bijdrage aan de duurzaamheid.
Commissie
De notitie zal binnenkort worden besproken in de commissie Bestuur & Middelen en daarna in de raad. D66, VVD en Ronduit Open hopen dat ook de andere partijen willen meedenken en bijdragen.