De BMV is een feit, maar ellenlang bouwtraject is nog niet vergeten

28 apr 2017, 14:54 Nieuws
naamloos 12
ELL - Onlangs vond de officiële opening plaats van BMV Ellenhof. Er werd een programma gepresenteerd met zang en dans door jong en oud, waaruit de waarde van een hechte gemeenschap weer duidelijk bleek.
De voorzitter van Dorpsraad Ell kraakte deze ochtend echter ook diverse kritische noten over het bouwtraject van meer dan tien jaar, bestaande uit eindeloze overleggen met de gemeente en de twee momenten waarop het stichtingsbestuur de handdoek in de ring wilde gooien omdat het geconfronteerd werd met de enorme bezuinigingen die geëist werden door de gemeente. Het enorme geduld en doorzettingsvermogen van de vrijwilligers werd dan ook geprezen.
Zonnepanelen
Een terugblik: verzoeken van het stichtingsbestuur om energiezuinige maatregelen toe te passen zoals zonnepanelen, werden door gemeente Leudal herhaaldelijk afgewezen omdat het niet binnen het beleid zou passen. De Postkoets in Horn heeft immers ook geen zonnepanelen. Dat terwijl deze betaald hadden kunnen worden uit de toegezegde subsidie van de provincie van bijna 9 ton. Doordat de bouw van de BMV door werkzaamheden en bezuinigingsvoorstellen van het stichtingsbestuur goedkoper uitviel dan het eerder beschikbaar gestelde bedrag van 3,259 miljoen euro, heeft Leudal bijna 50.000 euro van de provinciale subisidie van 9 ton moeten terugbetalen. Nu, vele maanden later, krijgt het stichtingsbestuur voortdurend de vraag gesteld waarom er geen zonnepanelen op het dak liggen, zo ook vanuit de gemeente en provincie zelf. De provincie Limburg is alsnog van plan om voor deze zonnepanelen de beurs te trekken om daarmee het ‘meest duurzame gebouw’ van Leudal te realiseren.
Inrichting
Daarnaast was er nog de soap rond de inrichting van de BMV waardoor de opening niet in januari 2016, voor de carnaval, kon plaatsvinden. Ook voor wat betreft de inrichting kreeg het stichtingsbestuur de opdracht zelf 200.000 euro te verzamelen. De stichting had nota bene in het verleden zelf bij de gemeente aangegeven wegen te kennen voor provinciale en europese subsidiegelden, om het gemeenschapshuis in te richten zodat het de gemeente minder geld zou kosten. Een lange besluitvorming binnen de gemeente had tot gevolg dat bestaande subsidiestromen waren opgeheven op het moment dat het gemeenschapshuis ingericht kon worden.
Portemonnee
Toch heeft de stichting BMV Ell enorm veel inspanning geleverd en een deel van het benodigde geld ingezameld. Het principe gelijke monniken, gelijke kappen en de wetenschap dat de inrichting van de nieuwbouw van de BMV in Grathem wél grotendeels door de gemeente was betaald, deed hen volharden richting de gemeente. Uiteindelijk trok Leudal de portemonnee nadat dit aangetoond was aan het gemeentebestuur.
Oppakken
Coalitiepartij Ronduit Open prijst nu de vrijwilligers die de BMV Ellenhof gemaakt hebben tot wat het is en hoopt dat de zonnepanelen zo snel mogelijk gerealiseerd kunnen worden, voordat ook de hiervoor beschikbare gelden opgedroogd zijn. De partij roept het college ook op om de aanvraag voor deze energiezuinige maatregelen voortvarend op te pakken met het stichtingsbestuur van BMV Ellenhof.