D66: Herziening beleid supermarkten in Leudal op korte termijn nodig

23 okt 2015, 18:33 Nieuws
img 8304
LEUDAL - De fractie van D66 vindt dat het hoog tijd is voor een herziening van het beleid omtrent supermarkten en winkels in Leudal. Aanleiding is de nieuwe beleidslijn van de provincie Limburg en een aantal ontwikkelingen binnen de gemeente, die daarmee op gespannen voet lijken te staan.
Gedeputeerde Teunissen heeft in Dagblad de Limburger van 7 oktober gesteld dat de provincie Limburg strenger gaat toezien op het aantal winkels dat gemeenten op hun grondgebied mogen vestigen. Zelfs juridische procedures achtte hij mogelijk. Een teveel aan winkels/supermarkten heeft namelijk gevolgen voor de leegstand, de leefbaarheid en de concurrentiepositie van ondernemers. Volgens de berichtgeving wil de provincie voor 1 januari de actuele plannen van gemeenten inzien.
Kwetsbare positie
In 2010 heeft de gemeenteraad van Leudal de Retailvisie vastgesteld. Deze visie heeft als doel beleid te formuleren over hoeveel winkels in een kern gevestigd mogen worden, welk soort winkels dat mogen zijn en hoe omgegaan moet worden met eventuele uitbreidingen of verplaatsingen. Sinds 2010 is de wereld echter veranderd weet D66: een slechtere economische situatie, meer leegstand en toenemende bevolkingskrimp. De democraten achten de kwetsbare positie van kleine kernen van groot belang.
D66 heeft het college gevraagd wat de actuele plannen binnen Leudal zijn. In de antwoorden stelt het college dat de Aldi werkt aan een nieuwe aanvraag voor vestiging van een winkel in Neer. De eerdere aanvraag liep vertraging op. De Aldi in Horn zal hierdoor echter vermoedelijk verdwijnen. Ook wil het college meewerken aan verplaatsing van de Jan Linders in Ittervoort en vestiging van een nieuwe Aldi op een nog te benoemen locatie in Ittervoort. D66 heeft twijfels bij die ontwikkelingen. Uit onderzoek blijkt dat vestiging van een Aldi aan de rand van Neer hoogstwaarschijnlijk leegstand in de kern van Neer tot gevolg heeft. Het gaat dan niet alleen om fors meer concurrentie voor de in de kern gevestigde Spar-winkel, maar ook voor andere aanwezige winkels zoals de bakker en de bloemist. Tegelijkertijd zou vestiging van de Aldi in Neer betekenen dat Horn juist zijn Aldi-vestiging verliest, iets dat in Horn voor meer leegstand en minder leefbaarheid zorgt. Wie wint hier iets bij, zo vraagt D66 zich af.
Leegstand
Ook in Ittervoort speelt deze problematiek. Zo blijkt uit de Retailvisie dat vestiging van een nieuwe discounter supermarkt (zoals een Aldi-filiaal) in Ittervoort weliswaar positieve effecten kan hebben, maar ook ‘zeker effect’ heeft op de winkels in de omgeving, zoals die in Ell en Grathem. D66 vraagt zich daarom af of het wel verstandig is in Ittervoort een tweede supermarkt toe te laten: waarom zou je dit doen, als dit in zowel de kern zelf als in omliggende kernen tot meer leegstand leidt?
Zorgelijk
In de beantwoording op de vragen van D66 kon het college nog niet aangeven hoe Leudal omgaat met de nieuwe provinciale beleidslijn. Dat vindt de partij zorgelijk met het oog op de deadline van 1 januari. Behalve de ontwikkelingen in Horn, Neer en Ittervoort, ligt ook nog een verplaatsing van de Jan Linders in Roggel in het verschiet. D66 wijst tenslotte ook op de leegstand in andere kernen (zoals Heythuysen) en de druk op het supermarktaanbod en wil daarom snelle actie van het college.