D66 en Ronduit Open eisen snel actie burgemeester in bibliotheekzaak

11 sep 2015, 13:03 Nieuws
img 7658
LEUDAL - De oppositiefracties D66 en Ronduit Open eisen in een brief aan burgemeester Verhoeven van Leudal actie inzake het bibliotheekdossier. Afgelopen dinsdag werd bekend dat het college van Leudal de huidige aanbesteding heeft gestopt en voorlopig toch verder gaat met Bibliocenter.
Tijdens de raadsvergadering werd door wethouder Van den Beuken een toelichting gegeven op dat besluit, maar volgens beide fracties zijn de meeste vragen nog steeds onbeantwoord. De partijen willen daarom nu binnen een week het volledige dossier inzien.
Onacceptabel
D66 en Ronduit Open vinden de huidige gang van zaken onacceptabel en hebben niet langer vertrouwen in een goede informatievoorziening door het college. Volgens de partijen is het de taak van de burgemeester, ook als raadsvoorzitter, om nu in te grijpen. Stan Backus (Ronduit Open) licht toe: 'Tijdens de behandeling van de Nota Actieve en Passieve Informatieplicht is ons door de burgemeester toegezegd dat we alle informatie zullen krijgen die we nodig hebben in ons raadswerk. Wij vragen ons af waarom er überhaupt zo moeilijk over wordt gedaan om de raad fatsoenlijk te informeren. Scholenkoepel SPOLT en buurgemeenten zijn wel geïnformeerd, maar de raad is blijkbaar minder belangrijk.’
Oneigenlijke gronden
Rens Raemakers (D66) maakt er vooral een probleem van dat het college op oneigenlijke gronden heeft besloten de aanbesteding te stoppen: 'De nieuwe omstandigheden die in het collegebesluit worden aangevoerd als reden om de aanbesteding te stoppen, waren een jaar geleden ook al bekend. Het overleg met de scholen en buurgemeenten had toen moeten plaatsvinden en niet ineens tijdens de aanbesteding.’
Juridische procedure
Tot slot hebben beide fractievoorzitters grote twijfels bij het collegebesluit om eigenhandig het raadsbesluit naast zich neer te leggen en het budget met 120.000 euro te overschrijden. Ronduit Open en D66 vinden dat bij zo’n overschrijdingen de raad te alle tijden direct om een raadsuitspraak moet worden gevraagd. Nu heeft het college besloten om zelf te concluderen dat de opdracht niet gegund wordt omdat dit ‘onwenselijk’ zou zijn voor een dergelijk laag bedrag, maar dit is een keuze die de raad had moeten maken. Beide fractievoorzitters overwegen een juridische procedure tegen het college te starten, als men de gevraagde informatie niet binnen een week krijgt.