D66: 'College speelt voor Sinterklaas en handelt in strijd met eigen begroting'

25 jan 2016, 17:23 Nieuws
girl 829183 1920
LEUDAL -'Waar is het college in hemelsnaam mee bezig?', zo vraagt D66 zich af. 'Nog maar net zijn we bekomen van het bizarre collegevoorstel om maar liefst 10 miljoen euro gemeenschapsgeld voor de N280 uit te geven, of er komen alweer twee nieuwe onbegrijpelijke besluiten bij' verzucht fractieleider Rens Raemakers.
Het betreft dit keer belangrijke besluiten inzake subsidies en gemeenschapshuizen. Allereerst werd gisteren duidelijk dat het college afgelopen week eigenhandig heeft besloten de korting op subsidies van muziekverenigingen (van maar liefst 50%) in 2016 helemaal niet toe te gaan passen.
Niet bevoegd
'Dat lijkt wellicht een sympathiek besluit' geeft Raemakers toe, 'maar het college is helemaal niet bevoegd zomaar zo’n besluit te nemen. De raad heeft het budgetrecht en over de kosten van dit collegecadeautje (72.000 euro -red.) vindt nu geen publiek debat plaats. Het college speelt dus wederom voor Sinterklaas.' Bovendien blijkt opnieuw dat het college de muziekverenigingen bevoordeelt, vindt de democraat. 'De kortingen op sportverenigingen, cultuurverenigingen, seniorenverenigingen en gemeenschapshuizen in 2016 worden onverkort doorgezet. Waarom besluit het college dan uitgerekend de korting voor de muziekverenigingen af te blazen? In het summiere collegebesluit staat dat deze verenigingen anders ‘voor onoverkomelijke problemen komen te staan’ en er ‘te weinig voorbereidingstijd’ is. Allemaal zaken die natuurlijk al lang bekend waren en die net zo goed voor andere verenigingen gelden. Dit is volstrekte willekeur!' D66 eist vanavond, in de commissie Sociaal, opheldering van de wethouder.
'Men doet maar wat'
Ten tweede antwoordde het college vandaag op vragen van D66 over de BMV Ell, in samenhang met het algemene beleid voor gemeenschapshuizen in Leudal. In de begroting staat opgenomen dat gemeenschapshuizen met een bezettingsgraad van minder dan 50% moeten sluiten. D66 heeft er eerder al op gewezen dat het continueren van deze eis leidt tot sluiting van alle gemeenschapshuizen in Leudal. Desondanks wijkt het college nog steeds niet af van de minimumeis van 50%. 'Maar als we dan aan het college vragen of het onderzoek naar de bezettingsgraden ook consequenties heeft voor de nieuwe BMV Ell of andere accommodaties in de buurt, komt het college tot 8 maal toe met een bizar antwoord op de proppen. Het onderzoek zou slechts een ‘stageopdracht’ zijn en daarom ‘geen status’ hebben' zegt Raemakers. 'Maar hier is de bezuiniging van 1,6 miljoen euro wel volledig op gebaseerd! D66 vindt dit onbegrijpelijk en wil nu samen met andere raadsfracties een motie indienen om de minimumeis van 50%-bezettingsgraad definitief uit de begroting te schrappen en het college op te roepen eindelijk een doordacht en toekomstbestendig accommodatiebeleid te gaan maken. Uit dit alles blijkt dat het college geen enkele visie heeft. Men doet maar wat, zoals het uitkomt.'