LEUDAL - De gemeente Leudal wil inwoners, dorpsplatforms, organisaties en verenigingen meer invloed en ruimte geven om mee te denken en mee te doen. Het moet de volgende stap worden naar een meer moderne en toekomstgerichte manier van besturen.
Samen werken aan morgen is dan ook de titel van de startnotitie, die deze bestuurlijke vernieuwing concreet moet maken. De samenleving verandert, en daarmee moet ook de manier waarop de gemeente werkt en besluiten neemt veranderen, zo is de achterliggende gedachte.
Open houding
'We willen een gemeente zijn die samenwerkt met inwoners, luistert naar ideeën en vertrouwen geeft aan initiatieven uit de samenleving, vanuit gedeelde verantwoordelijkheid', zegt wethouder Jan den Teuling (D66). Het zou daarbij moeten gaan om een open houding van bestuur en ambtenaren en het serieus nemen van inwoners en hun ideeën. 'Daarbij horen heldere afspraken over hoe participatie plaatsvindt en hoe inwoners echt invloed kunnen uitoefenen'.
Ervaring
Concreet betekent dit verder dat Leudal de komende tijd werkt aan een nieuwe participatieverordening, zoals ook verplicht gesteld in de nieuwe wet. Er komen heldere spelregels over participatie en het zogeheten uitdaagrecht, waarbij inwoners taken van de gemeente (deels) kunnen overnemen. De afgelopen jaren heeft Leudal ook al ervaring opgedaan met bestuurlijke vernieuwing, zoals met de oprichting van de jongerenraad en het versterken van dorpsplatforms als gesprekspartner. De ervaringen worden nu gebundeld in een lerende aanpak voor de komende jaren. De gemeente wil daarnaast samen met raadsleden, ambtenaren en vooral ook de inwoners het participatiebeleid vernieuwen. Dit gebeurt onder andere in bijeenkomsten waarin verschillende groepen uit de samenleving hun ideeën en wensen kunnen delen.
Vervolg
Op 1 juli bespreekt de gemeenteraad de startnotitie. Daarna moet een breed gesprek met de samenleving volgen over wat belangrijk is in de nieuwe regels en werkwijzen. De gemeente gaat vanaf september dat gesprek voeren met inwoners, verenigingen, dorpsplatforms en andere betrokkenen over hun mening en ideeën hierover. Er worden persoonlijke brieven gestuurd, maar er wordt ook een algemene oproep geplaats om je aan te melden. Uiteindelijk wordt de nieuwe participatieverordening in 2026 vastgesteld.