College van Leudal gaat gesprek aan met Rekenkamer na negatief rapport

25 jul 2016, 12:56 Nieuws
gemhuis
LEUDAL - Het college van burgemeester en wethouders zal het gesprek aangaan met de Rekenkamer, na het vernietigende rapport van die organisatie.
Het rapport deed veel stof opwaaien , maar volgens het gemeentebestuur staan er 'diverse aannames in die het college niet kan herleiden tot feiten'.
Drijfveer
'Verhoudingen tussen gemeente en gemeenschap veranderen. De gemeente wordt steeds meer de stimulerende en faciliterende partner. Dat vraagt om een cultuuromslag, een andere manier van denken en doen. Een statisch onderzoeksrapport is hiervoor niet de drijfveer, de dynamiek in onze kernen wel' zo laat het college van Burgemeester en Wethouders vandaag in een bestuurlijke reactie aan de Rekenkamer Leudal weten.
Eilandenrijk
De rekenkamer Leudal is een onafhankelijk orgaan dat onderzoek doet naar gemeentelijk beleid. Op basis van de uitkomsten van een onderzoek geeft zij aanbevelingen en adviezen aan de gemeenteraad. Het is vervolgens aan de gemeenteraad van Leudal wat zij met dit onderzoek doet. Het huidig Rekenkamerrapport laat zien welke aanbevelingen die de Rekenkamer in de periode 2008-2015 heeft gedaan - in de ogen van de Rekenkamer - zijn opgevolgd door bestuurlijk Leudal. De Rekenkamer kenschetste Leudal als eilandenrijk en stelde dat 'verschillende verbindende elementen van bestuur, beleid en beheer, sinds de oprichting van de gemeente Leudal, niet tot wasdom zijn gekomen'. In het rapport trok de Rekenkamer bovendien de conclusie dat de bedrijfsvoering van de gemeente Leudal onvoldoende is en de samenwerking tussen raad, college en ambtelijke organisatie te wensen over laat.
Handreikingen
Toch bood het Rekenkamerrapport ook handreikingen voor Leudal, zo laat het college weten. Mogelijke denkbeelden die de Rekenkamer deelt, bevestigen dat bestuurlijk Leudal reeds stappen in de juiste richting heeft gezet. Op diverse terreinen is er al sprake van samenwerking, een suggestie die de Rekenkamer doet. Zo zoekt de gemeente, uitgaande van eigen kracht, regionaal de samenwerking op het gebied van milieu, bedrijfsvoering en binnen het sociaal domein.
Reflecteren
'Daarnaast werkt Leudal vanuit de nieuwe organisatievisie aan concrete veranderplannen om de basis verder op orde te krijgen. Hiermee sluit de ambtelijke organisatie naadloos aan op één van de speerpunten van de relatief nieuwe coalitie. De invulling van de transformatie in het sociaal domein laat bovendien zien dat Leudal uitgaat van de vitale kracht die in de lokale gemeenschap heerst. Leudal durft hierbij kritisch te reflecteren op de rol van de gemeente en stelt zich co-creatief op' schrift het college in een persbericht.