Azc Baexem ruimt zwerfafval op

10 okt , 16:06 Nieuws
diverse activists group using claw tools grab trash plastic
DC Studio on Freepik
BAEXEM - Op zaterdag 19 oktober ruimt een groepje bewoners van azc Baexem, onder begeleiding van vrijwilligers en een programmabegeleider van het COA, zwerfafval op rondom de locatie. Het azc organiseert sinds 2017 jaarlijks een opruimactie.
Dat gebeurde eerst vanuit het project Schoon aan de Maas, van de gemeente Leudal. Inmiddels is het een vast initiatief van de locatie zelf.
Support
De gemeente voorziet het azc en de deelnemers wel nog steeds van grijpers, handschoenen, plastic zakken èn ringen om de zakken open te houden. De deelnemers verzamelen niet alleen zwerfafval maar ook dumpafval. Bij eerdere edities werden er naast zwerfafval (blikken, plastic et cetera) ook gasballons, autobanden, accu’s, kapot gereedschap, meubels, bloempotten en nog veel meer opgeruimd. De rommel wordt vervolgens naar een veld vlakbij het azc gebracht waar de gemeente het ophaalt.
Meedoenbalie
Deze activiteit wordt georganiseerd vanuit de Meedoenbalie van het azc. Via Meedoenbalies worden asielzoekers en statushouders gekoppeld aan vrijwilligerswerk in een gemeente en worden activiteiten aangeboden. Er zijn de afgelopen jaren al veel waardevolle matches gerealiseerd. Locatiemanager Hans Demandt: 'Onze bewoners moeten nu vaak lang wachten voordat ze actief kunnen worden in de samenleving. Het COA wil dat zij in die wachtfase zo snel mogelijk meedoen. Onze Meedoenbalies spelen daar een belangrijke rol in. Meedoen, op welke manier dan ook, draagt bij aan een nuttige invulling van de dagen. Met deze activiteit proberen we meteen ook iets terug te doen voor de gemeenschap.'
Die zaterdag starten de deelnemers om 10.00 uur op het azc. Vervolgens gaan ze in groepjes het toebedeelde gebied opruimen.