LEUDAL - Nu de zomermaanden zorgen voor volle vuilcontainers, overvolle recreatiegebieden en stijgende temperaturen, roept afval scheiden steeds meer vragen op. Terwijl gemeenten hun inwoners aansporen om bewuster met afval om te gaan, blijkt uit nieuw onderzoek van verpakkingsspecialist Profipack dat de prijs die huishoudens hiervoor betalen enorm uiteenloopt.
De afvalstoffenheffing varieert dit jaar van slechts 14 euro tot maar liefst 395 euro per huishouden per jaar, een verschil van ruim 380 euro. En dat binnen één en hetzelfde land.
Eigen keuzes
De afvalstoffenheffing is een gemeentelijke belasting die gebruikt wordt om het ophalen en verwerken van huisvuil te bekostigen. Elke gemeente maakt hierin eigen keuzes, over hoe afval wordt ingezameld, wie het scheidt en of nascheiding wordt toegepast. Die keuzes vertalen zich rechtstreeks naar de portemonnee van bewoners. In 2025 springen vooral kleinere of eilandgemeenten eruit qua kosten.
Uitschieters
Zo betalen inwoners van Ameland (395 euro), Schiermonnikoog (394 euro) en Vlieland (374 euro) de hoogste bedragen. Daartegenover staan gemeenten als Maasdriel (14 euro), Nijmegen (23 euro) en Asten (66 euro), waar de lasten beduidend lager zijn. De top 5 van de duurste gemeenten (2025):
De top 5 van de goedkoopste gemeenten (2025):
Scheiden of nascheiden
In 73 procent van de Nederlandse gemeenten zijn bewoners zelf verantwoordelijk voor afvalscheiding. In grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht, wordt afval achteraf machinaal gescheiden. Dat is gemakkelijker voor inwoners, maar zorgt vaak voor hogere kosten. Toch blijkt dat ook ‘zelfscheidende’ gemeenten lang niet altijd beloond worden met een lage heffing.
Milieuschade en bewustwording
Afval is niet alleen een financiële kwestie. Jaarlijks belandt er zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval in de Nederlandse natuur. Vooral materialen als plastic, glas en metaal vergaan nauwelijks, wat leidt tot langdurige milieuschade. Goed scheiden aan de bron en bewust omgaan met afval kan dat verschil maken. Toch voelen veel Nederlanders zich ontmoedigd als ze zien hoe sterk de kosten per gemeente uiteenlopen. Benieuwd naar de volledige landelijke top-10, afbraaktijden van verschillende afvalstromen of de situatie in jouw provincie? Bekijk het volledige onderzoek hier!