Aanpassing vispassage Haelensebeek voltooid

28 mrt 2018, 13:31 Nieuws
foto vispassage met wethouder arno walraven 1
HAELEN - De afgelopen weken is er gewerkt aan de vispassage in de Haelensebeek. Deze functioneerde niet goed meer, doordat na de renovatie van de Elisabethmolen het peil in de beek is verhoogd.
Het verhogen van het waterpeil in de beek, is een belangrijke maatregel voor de instandhouding en de verbetering van de kwaliteit van het natuurgebied het Leudal. De Elisabethmolen is in 2016 geheel gerenoveerd en het oude sluiswerk is hersteld.
Stroomopwaarts
Het waterpeil in de beek is teruggebracht naar het oude, historische peil. De vispassage is aangelegd zodat vissen die stroomopwaarts willen zwemen de watermolen goed kunnen passeren. Door het hoge waterpeil lukte dat vooral kleine vissen niet goed meer en ook de vispassage werd door het hoge water beschadigd. Daarom was het nodig om deze aan te passen.
Samenwerking
Nu is nog goed te zien dat er gewerkt is, omdat de oever aan een kant is vrijgemaakt. Over een paar maanden is alles weer helemaal groen. Vanwege het belang voor de natuur heeft de provincie Limburg de aanpassing met een subsidie gefinancierd. Wethouder Walraven kwam een kijkje nemen toen het net klaar was. Volgens hem is er sprake van 'een mooie samenwerking tussen diverse partijen, die het Leudal weer een stukje mooier hebben gemaakt ten goede van de natuur'.