Nieuwe regels en pasje voor bestrijding knaagdieren

23 jan 2015, 9:16 Gemeentenieuws
rat 310639 1280
LEUDAL - Sinds enkele jaren werken Limburgse gemeenten samen om de populatie van de zwarte rat en andere knaagdieren in onze regio beheersbaar houden. Op dit moment geldt voor agrarische ondernemers nog een vrijstelling om met biociden op het eigen bedrijf knaagdieren te bestrijden. Maar dat gaat veranderen.
Vanaf 1 juli mag dit door landelijke regelgeving niet meer. Vanaf die datum moeten agrarische ondernemers beschikken over een licentie, de knaagdierpas. Alleen hiermee mogen zij knaagdieren op eigen bedrijf bestrijden.
rat 310639 1280
Risico's
Momenteel heeft de regio te maken met een toenemende zwarte rattenpopulatie. Maar ook andere knaagdieren worden steeds talrijker. Dat heeft nogal wat gevolgen. Allereerst is er de economische schade. De knaagdieren eten veevoer, bevuilen producten, brengen onrust in de stal of brengen knaagschade toe aan hun omgeving. Bovendien is er het gezondheidsgevaar: zwarte ratten, maar ook andere knaagdieren kunnen ziekten overbrengen op mens en dier.
Cursus
Om problemen in de toekomst te voorkomen, bieden gemeenten samen met Citaverde Bedrijfsopleidingen en LLTB, een cursus aan om kennis te nemen van bestrijding van knaagdieren en om de knaagdierpas te verkrijgen. Die cursus wordt gegeven door een ervaren ongediertebestrijder.
Voor het verkrijgen van de knaagdierpas gelden een aantal voorwaarden. Heeft de agrariër nog geen geldig vakbekwaamheidbewijs gewasbescherming (ook wel spuitlicentie genoemd), dan moet een examen worden afgelegd. Na het behalen van dit examen krijgt de deelnemer de knaagdierpas toegestuurd. Deelnemers krijgen vooraf het studiemateriaal toegestuurd om zich voor te bereiden op het examen. De kosten voor deze cursus bedragen 200 euro per persoon, inclusief lesmateriaal en examen. De cursus wordt gegeven op één dag (een middag- en een avonddeel) aan Citaverde Horst op donderdag 19 februari 2015. Het maximaal aantal deelnemers per examengroep bedraagt vijftien personen. De bijeenkomst duurt van 13.00 uur tot 21.00 uur met een pauze van 16.30 tot 17.30 uur.
Kennisbijeenkomst
Heeft de agrariër al een geldige spuitlicentie, dan hoeft hij slechts een extra kennisbijeenkomst bij te wonen. Na het volgen van deze bijeenkomst krijgt hij een nieuw vakbekwaamheidbewijs thuis gestuurd, inclusief de knaagdieraantekening. Het afleggen van een examen is dan niet nodig. Het vakbekwaamheidbewijs heeft de looptijd van de spuitlicentie. Nadat voldoende bijeenkomsten voor de spuitlicentie zijn gevolgd, wordt de pas verlengd, inclusief de knaagdieraantekening. De kosten voor deze cursus bedragen 75 euro per persoon, inclusief lesmateriaal. De bijeenkomsten duren van 19.30 tot 22.30 uur. Het maximaal aantal deelnemers voor een kennisbijeenkomst is twintig personen. Voor de kennis bijeenkomsten zijn de volgende data en locaties gepland: donderdag 12 februari en donderdag 5 maart in Baexheimerhof in Baexem en op maandag 2 maart in Citaverde Horst.
Aanmelden voor de kennisbijeenkomst of examencursus kan via www.citaverde.nl