Lezen en Schrijven, Bibliocenter, Synthese en gemeente zetten schouders onder aanpak laaggeletterdheid

12 sep 2022, 17:33 Gemeentenieuws
img 3598
John Hölsgens
HEYTHUYSEN - Met een gigantisch potlood dat gezamenlijk gedragen werd om de samenwerking symbolisch te benadrukken, vinkten de partners die maandag in de bibliotheek van Heythuysen het Leudals Taalakkoord ondertekenden ook meteen de aspecten af waar het bij de uitvoering van dat akkoord om draait: bewustwording, signalering, motivering en aanpak.
Aleida Berghorst (Stichting Lezen en Schrijven), Ad Kuijpers (Bibliocenter), Paul Horsmans (Synthese) en wethouder Huub van Helden zetten er dus letterlijk de schouders onder. Want de gemeente Leudal wil laaggeletterden helpen.
Taboe
Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven. Het Leudals Taalakkoord vormt de start van de lokale aanpak van laaggeletterdheid Leudal en is een uitwerking van het Regionaal Taalakkoord Midden-Limburg, waar de gemeente zich eerder dit jaar bij aansloot. In Leudal heeft één op de tien mensen die werken moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. ‘Kunnen meedoen in de samenleving begint vaak bij lezen en schrijven. We zien dat er een taboe heerst rond laaggeletterdheid. Dat moet doorbroken worden, want het erkennen van dit ontwikkelpunt vormt de start van persoonlijke groei. Daar zetten we ons gezamenlijk voor in’ zei wethouder Huub van Helden aan het begin van de bijeenkomst.
Escapekoffer
Vervolgens kwamen mederwerkers van de partnerorganisaties er op speelse wijze achter tegen welke problemen mensen die laaggeletterd zijn kunnen aanlopen. De oplossing van het raadsel dat door middel van een 'escapekoffer' door de twee ter plekke ingedeelde partnerteams moest worden opgelost, bleek nog niet zo simpel als het in eerste instantie leek. Daarna volgde een oproep aan alle organisaties, verenigingen en ondernemers op om zich aan te sluiten bij het Leudals Taalakkoord. Kijk op deze website wat jij kunt doen tegen laaggeletterdheid.