Beleidskader subsidies en accommodaties leidt tot nieuwe mogelijkheden

22 jul 2016, 15:27 Gemeentenieuws
servaas
LEUDAL - Op 12 juli heeft de gemeenteraad het 'Beleidskader accommodaties/subsidie' vastgesteld. Hierin wordt het toekomstige beleid beschreven.
Op 7 juli 2015 besloot de gemeenteraad vanwege de financiële situatie tot een flinke bezuiniging op de subsidies. Om verenigingen en stichtingen meer tijd te geven om zich hierop voor te bereiden, werd begin 2016 besloten om de bezuiniging niet dat jaar in te laten gaan, maar in 2017. Verenigingen en stichtingen werden hierover schriftelijk geïnformeerd.
Nieuwe situatie
Met de vaststelling van het beleidskader is nu een nieuwe situatie ontstaan. De bezuiniging is nog steeds nodig, maar er zijn enkele nieuwe mogelijkheden. Die kunnen als volgt worden samengevat:
  • De subsidie 2017 die voortvloeit uit het raadsbesluit van 7 juli 2015 betreft een ondergrens. Voor afzonderlijke verenigingen/stichtingen is deze vermeld in de (later aangepaste) beschikking van 1 december 2015.
  • Nog dit jaar worden nieuwe subsidieregelingen ontworpen. In het najaar 2016 kan men hierop op een visie geven. Daarna volgt een besluit door het college en een (mogelijk) aangepaste beschikking voor het jaar 2017.
  • In de nieuwe regelingen ligt een accent op activiteiten gerelateerd aan jeugd en Wet maatschappelijke ondersteuning. Verenigingen en stichtingen die met deze thema’s bezig zijn, kunnen naar verwachting een aanvulling op het basisniveau krijgen.
  • Voor eenmalige en vernieuwende activiteiten komt een nieuwe regeling beschikbaar: het Fonds Maatschappelijke Activiteiten (FMA). Hierover zal nog nadere informatie volgen.
In de subsidienormen onderaan deze pagina staan de gevolgen van het doorvoeren van het besluit van 7 juli 2015 per verschillende soorten verenigingen/stichtingen.
Accommodaties
Wat betreft accommodaties zijn de volgende kernpunten in het beleidskader opgenomen:
  • Elk dorp heeft/behoudt een ontmoetingspunt.
  • Accommodaties worden bij voorkeur overgedragen aan de gemeenschap.
  • Nieuwe voorzieningen zijn slechts mogelijk als daarmee bestaande komen te vervallen en het voor de gemeente uiteindelijk tot kostenbesparingen zal leiden.
  • Als draagvlak ontbreekt worden voorzieningen afgestoten.
In tegenstelling tot subsidies, is het invoeren van het nieuwe accommodatiebeleid een proces. In overleg met betrokkenen worden de noodzakelijke maatregelen en afspraken in beeld gebracht. Dit vergt maatwerk. Op dit moment is nog geen concrete planning gereed waarin staat aangegeven wanneer en met wie de gemeente in overleg treedt.