Uitverkochte voorstellingen bij afscheid festivaldirecteur Jan Klompen

12 aug , 12:21 Cultuur
limburg festival 2
LEUDAL - Het Limburg Festival kan terugkijken op één van haar succesvolste edities binnen het 42-jarige bestaan. Jaargang 2024 kende ruim 200 voorstellingen in totaal, waaraan 125 vrijwilligers meehielpen, met meer dan 25.000 bezoekers.

De voorstellingen vonden plaats op zo'n vijftig verschillende locaties, waaronder de Arrivatrein van Roermond naar Venlo, de brandweerkazerne in Weert en diverse kastelen en boerderijen.
Theaterparels
Het festival reeg vanaf woensdagavond tot en met zondag de ene na de andere bijzondere theaterparel aan de ketting. Enkele hoogtepunten waren PerronGeluk van Stichting Laudio, de genoemde theatrale treinrit, maar ook de voorstelling Iets met Boeren - van het Brabantse gezelschap Bureau Pees -  op het boerenerf van de familie Kemper uit Swartbroek maakte grote indruk op het publiek. Bijzonder aan deze voorstelling was de deelname van tien bewoners uit de regio Midden-Limburg (geen van allen acteur) die in vier dagen tijd hun rol voorbereid hadden onder leiding van acteurs. Hun lokale input bleek een waardevolle verdiepingsslag op te leveren, voor de complexe vraagstukken waarmee boeren anno 2024 te maken krijgen binnen de transformatie van het platteland.
Jonge makers
Meerdere voorstellingen waren al dagen voor het festival van start ging uitverkocht, waaronder Kasteel van Verlangen in kasteel Baexem met bijzondere puppetryvoorstellingen. Zangeres Marlies Ruigrok moest met haar vertelling Kleur Oranje in het Rozenkerkje van Asselt zelfs een extra voorstelling inlasten, om aan de vraag te voldoen. Ook Limburgse makers waren uiteraard van de partij. Jonge mensen, tijdens de wandeltheathertocht Ode aan de Bron in Wessem, zoals Jelske Wilmer uit Venlo en Eva Custers uit Neer. In poppodium De Bosuil in Weert presenteerde de Roermondse maker Quensley Coster zijn eerste theaterproductie Stille Helden, over het slavernijverleden van zijn voorouders.
Vaarwel
De 42e editie kende ook een bijzonder vaarwel: directeur Jan Klompen nam na 28 jaar afscheid nam van ‘zijn’ festival. Dit werd gevierd in Swalmen met de voorstelling BRAS, van muziektheatergezelschap BOT. De vier heren van BOT zijn in de loop der jaren goede vrienden van Klompen geworden. Het Limburg Festival zal gelukkig gewoon verder gaan. Volgend jaar is het te beleven van 6 tot en met 10 augustus.