HAELEN - Samenhangend met de lopende wisseltentoonstelling in het Leudalmuseum in Haelen over de Tungelroysebeek, vindt er op dinsdag 1 november een lezing plaats. De lezing wordt verzorgd door Twan van Dijck, medewerker van het
Waterschap Peel en Maasvallei en projectleider beekherstel Tungelroysebeek.
Stroomgebied
De 35 kilometer lange Tungelroysebeek ontspringt bij Budel-Dorpplein in Noord-Brabant, stroomt door Midden Limburg, om vervolgens als de Neerbeek uit te monden bij Neer in de Maas. Een stroomgebied van maar liefst 33.500 hectare.
BCL
Grotere zijbeken zijn onder andere de Raam, de Roggelse beek, de Leukerbeek en de Haelense beek. Aanliggend natuurgebieden zijn onder andere de Kruispeel, de Krang/Heijkersbroek, de Mildert, het Keversbroek en uiteraard het Leudal.
Hersteloperatie
In 1999 startte het Waterschap Peel en Maasvallei met één van de grootste beekhersteloperaties van Nederland: de sanering en herinrichting van de Tungelroysebeek. Over een totale lengte van 30 kilometer werd meer dan 12 jaar gefaseerd aan dit project gewerkt. Verontreinigde grond werd grotendeels verwijderd en het waterpeil is in het gehele beekdal, zo goed als mogelijk was, aangepast aan de functies van landbouw en natuur. Daarmee is de beek een prachtige. meanderende beek geworden en een uitmuntend leefgebied voor tal van planten en dieren.
Flora en fauna
In de lezing, die ongeveer anderhalf uur duurt (exclusief een pauze), komen onder ander de aan de orde: de functie en rol van het Waterschap Peel en Maasvallei (per 1 januari 2017 Waterschap Limburg), het waarom van beekherstelprojecten, het project Tungelroysebeek en veranderingen van de flora en fauna. Mogelijk, afhankelijk van de beschikbare tijd af, kan ook nog een film over deze bijzondere beek worden vertoond. De lezing in het
Bezoekerscentrum Leudal begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 2 euro.
De
tentoonstelling 'De Tungelroysebeek' loopt nog tot en met zondag 11 december. Het museum is dagelijks geopend, met uitzondering van de maandagen.