HAELEN - Rondom de lopende tentoonstelling 'Vleermuizen, in de natuur en in de cultuur' in het Leudalmuseum, vindt er op donderdag 28 juni een lezing plaats over vleermuizen met aansluitend een korte excursie. In samenwerking met de
Studiegroep Leudal organiseert de
stichting IKL de lezing en excursie, die worden verzorgd door de vleermuizenkenner en
IVN-er Jan Kluskens.
Helpen
Tijdens de lezing hoor je hoe vleermuizen leven, waar ze voorkomen, hoe ze vliegen, jagen en slapen. Ook is er aandacht voor de vraag wat we kunnen doen om deze vliegende zoogdieren een handje te helpen. Dat is ook goed voor onszelf, want vleermuizen eten enorme hoeveelheden insecten.
Aparte familie
Hoewel er mensen zijn die koude rillingen krijgen als ze denken aan vleermuizen, is hier geen enkele rationele reden voor. Alle vleermuizen die in Nederland voorkomen zijn insecteneters. Hoewel ze 'muis' heten hebben ze helemaal niets met gewone muizen te maken. Vleermuizen behoren tot een aparte familie in het dierenrijk. Ze zien er totaal anders uit en hebben ook een heel andere leefwijze.
Ondersteboven
Wanneer we vleermuizen bestuderen, zien we wel opvallende mysteries. Probeer maar eens in het donker al vliegend een insect te vangen. Een vleermuis vangt er echter op die wijze 350 per nacht. Of hoe krijgen ze het klaar om te slapen terwijl ze ondersteboven aan hun achterpoten hangen?
Bat-detector
Na de lezing wordt buiten met behulp van een bat-detector geprobeerd contact te krijgen met vleermuizen. Voor de excursie geldt een maximum van 20 personen, dus
aanmelden is gewenst op
www.buitenkrachtlimburg.nl . Voor de lezing kunnen meer mensen terecht en is aanmelden niet nodig.
Herhaling
De activiteit begint om 20.00 uur en vindt plaats in het Bezoekerscentrum aan de Roggelseweg 58 in Haelen. De zaal en tentoonstelling zijn open vanaf 19.30 uur. Kosten 2,50 euro p.p., donateurs Studiegroep en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen. Op donderdag 26 juli vindt deze activiteit nogmaals plaats.