REGIO - Het aantal banen in de erfgoedsector in Nederland krimpt. Tegelijkertijd staan er jaarlijks zo’n 700 afgestudeerde enthousiaste starters te popelen om hun kennis en kunde in te zetten voor deze sector.
Doordat de spaarzame vacatures vaak via een informeel netwerk worden ingevuld, hebben zij bijna geen toegang tot een passende baan en blijft doorstroming beperkt.
Erfgoedorganisaties hebben op hun beurt vaak beperkte financiële ruimte voor wat betreft het in dienst nemen van talenten. Buiten hun eigen netwerk hebben zij bovendien niet of nauwelijks zicht op het aanbod van jonge talenten. Door veranderende taken en de noodzaak om nieuwe generaties te binden aan de sector, zijn deze jonge talenten wel hard nodig.
Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM), VakmanNU,
Huis voor de Kunsten Limburg en Vriens Archeo Flex besloten daarom de krachten te bundelen. Zij lanceerden het landelijke project ‘Kansplaatsen vs jong erfgoedtalent’ waarbij startende erfgoedtalenten, onder begeleiding van een mentor, worden gekoppeld aan erfgoedorganisaties: de zogenaamde ‘kansplaatsen’.
In dit project is nu de allereerste match een feit. Erfgoedtalent Zanza Loupias is gematcht en gaat werkervaring opdoen bij SCHUNCK* in Heerlen.
John Hölsgens
Zanza Loupias is gematcht en gaat werken bij SCHUNCK*
Musea en andere erfgoedinstellingen in Nederland kunnen zich via de website
www.erfgoedtalent.nl aanmelden als ‘kansplaats’. Zij bieden afgestudeerde talenten de kans om gedurende een periode van minimaal een half jaar en minimaal drie dagen per week werkzaam te zijn in hun organisatie. Jonge talenten kunnen zich hier ook inschrijven en krijgen zo de kans om (betaalde) werkervaring op te doen en hun netwerk uit te breiden. Erfgoedorganisaties kunnen op hun beurt kennis overdragen en inspelen op de flexibiliserende arbeidsmarkt.