Fermenteren: gemakkelijk, smaakvol en gezond

08 jan , 12:57 Cultuur
workshop fermenteren
BCL
HAELEN - Fermenteren is meer dan je voedsel op een gemakkelijke en duurzame manier langer houdbaar maken. Gefermenteerde groente geeft een andere smaakbeleving dan verse groente én is ook nog eens gezond.
Gefermenteerde groenten stimuleren namelijk een gezonde darmflora en vergroten daarmee je weerstand.
Leuker
Fermenteren doe je toch alleen in de herfst of in de winter? Nee, echt niet! Je kunt het hele jaar door groente fermenteren, maar tijdens deze speciale workshop kun je aan de slag met wat er in het seizoen voorhanden is. Je kunt gefermenteerde producten tegenwoordig ook weer overal kopen, maar zelf fermenteren is toch veel leuker! Je stopt in jouw fermentatiepot wat je graag eet, je kunt met de seizoenen variëren en je eigen smaken creëren en bovendien heb je geen dure spullen nodig: een snijplank, een scherp mes en (echt schone) glazen (weck)potten.
Methoden
Wil je weten hoe je te werk gaat en het zelf proberen? Schrijf je dan in voor de workshop. Je krijgt uitleg over fermenteren en over de verschillende fermentatiemethoden en daarna ga je lekker aan de slag. Je brengt zelf de groente mee die je wilt fermenteren en de smaakmakers die je wilt toevoegen. Zeer geschikt zijn in deze tijd van het jaar alle koolsoorten, pompoenen, knolvenkel, wortelen, bietjes, bloemkool of knolselderij. Kies gewoon wat je lekker vindt van de seizoengroenten. Als aanvulling kun je alle smaakmakers gebruiken die je in huis hebt en die je ook zou gebruiken wanneer je die groente klaarmaakt om te eten. Denk aan (verse) kruiden, knoflook, kurkuma, een pepertje, gember, mierikswortel of appel. Maar natuurlijk kun je ook gedroogde specerijen gebruiken zoals komijn, koriander, kaneel, kardemom, kruidnagel of anijs. Wel de hele zaden, niet de poedervorm.
Meenemen
Verder breng je een snijplank mee, een scherp mes en misschien een dunschiller, een rasp of een mandoline, een of twee grote kommen om de groenten in te kunnen bewerken, een keukenhanddoek en een paar glazen weckpotten met rubberring, of potten met een twist-off deksel. Eventueel kunnen een keukenschort en latex handschoentjes voor voedselbereiding van pas komen. Deze workshop fermenteren vindt plaats op maandag 29 januari vanaf 19.30 uur. Presentatie is in handen van Rika Verhoef, Veltdocent, meesterherborist en voedingsadviseur. De workshop is in Bezoekerscentrum Leudal, inloop vanaf 19.10 uur. Kosten voor Veltleden 12,50 euro, niet-leden betalen 15 euro. Beiden inclusief koffie of thee. Aanmelden is verplicht via deze link.
De workshop gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. De volgorde van aanmeldingen wordt bepaald door de binnengekomen betalingen.