Uitspraak voorzieningenrechter over zonneweide

Foto: Pixabay - sarangib (CC0-Public Domain)

ROERMOND – Deze week nog zal de voorzieningenrechter in Roermond beslissen of het bedrijf Arbor een vergunning moet krijgen voor de aanleg van een zonneweide in Heythuysen.

Een vergunningaanvraag van het bedrijf om bij Aan het Broek in Heythuysen een 40 hectare grote zonneweide aan te leggen, werd door het college van B&W van Leudal afgewezen omdat de zonnepanelen een ‘onevenredige aantasting van de omliggende natuur’ tot gevolg zouden hebben.

Protest
Arbor stelde maandag voor de rechtbank in Roermond al aan alle regels te hebben voldaan. Daarbij werd vooral op het bestemmingsplan gewezen. Arborg zegt dat de afwijzing door het college een politieke beslissing is geweest, ingegeven door protest van omwonenden. Ook zou de unaniem aangenomen motie van de gemeenteraad, waarin stond dat Leudal eerst beleid moet maken, van invloed zijn geweest. De gemeente stelde in het verweer dat die motie geen rol heeft gespeeld bij de afwijzing van de vergunning.

Subsidieaanvraag
Arbor wil dat de voorzieningenrechter alsnog bepaalt dat een vergunning moet worden verleend. Zoiets gebeurt niet snel, maar Arbor heeft die vergunning vóór 8 november nodig om een subsidieaanvraag te kunnen doen bij het Rijk. Daarom komt de uitspraak in ieder geval nog voor dat moment.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen