Open dag toont veelzijdigheid binnen Bezoekerscentrum Leudal

Foto: BCL

HAELEN – Op zondag 23 september, van 13.00 tot 17.00 uur, presenteren de stichtingen die samenwerken onder de koepel van Bezoekerscentrum Leudal hun organisatie.

De Studiegroep Leudal neemt je mee in een wereld van oude foto’s terwijl kinderen een puzzel kunnen maken. Het Leudalmuseum op de bovenverdieping is gratis toegankelijk en op de benedenverdieping sta je midden in de tentoonstelling ‘1918 War is over! War is over?’, over de Eerste Wereldoorlog.

Nieuw boek
De Studiegroep heeft ook een nieuw boek uitgegeven in beperkte oplage. Auteurs zijn natuurfotograaf Hans Smulders en ecoloog Phlip Bossenbroek. Pakkende foto’s van planten, dieren, het boeiende landschap van het Leudal en cultuurhistorie gaan hand in hand met informatieve teksten. Het boek is daarmee niet alleen een fijn kijkboek, maar geeft ook veel wetenswaardigheden over het Leudal. Een serie kaarten biedt extra inzicht in het gebied. Tijdens de open dag kun je een beeld krijgen van de opzet en uitvoering. Bij voorinschrijving is er een korting van 5 euro en kost het boek 19,95 euro.

Mini-excursie
Voor Groen Hart Leudal staat de open dag vooral in het teken van de werving van nieuwe vrijwilligers. Maar er is verder ook veel te beleven voor iedereen. De Jeugd- en Schoolgidsen laten zien welke lessen er aan de kinderen op de basisscholen gegeven worden. De Leudalgidsen vertellen over de activiteiten die georganiseerd worden en nemen je mee op een mini-excursie. Daarnaast zal er het één en ander te proeven zijn gedurende deze dag.

Gezond leven
Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) besteedt aandacht aan gezond leven, op het ritme van de seizoenen. Dit met respect voor de natuur. Achter het bezoekerscentrum is een ecologische Velttuin aangelegd, die tijdens de open dag bezichtigd kan worden. De bijenstand van de Imkers Roer- en Leudal is tijdens de open dag voor de laatste keer dit jaar geopend. De imkers zijn al druk bezig met de voorbereiding voor de komende winter en laten zien hoe dat gebeurt. Tot slot zal ook de Stichting Herdenkingsmonument Militairen aanwezig zijn. De vertegenwoordigers van deze stichting geven informatie over het Monument van Verdraagzaamheid, dat voor het Bezoekerscentrum staat.

Reacties