‘War is over! War is over?’

Foto: BCL

HAELEN – Vanaf 26 augustus tot en met 9 december is er in het Leudalmuseum volop aandacht voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 2018 honderd jaar geleden.

De wisseltentoonstelling met als titel: ‘1918: War is over ! War is over ?’ is opgezet door de Studiegroep Leudal.

Bescheiden uitwerking
Het einde van WO I had een bescheiden uitwerking in onze regio, ook al was Nederland in die oorlog zelfs geheel neutraal gebleven. Wie kent de naam van de in Nunhem geboren Henri Groenendael en zijn connectie met de perikelen rond het einde van de oorlog? Hoogstwaarschijnlijk zegt het u niets, maar de tentoonstelling geeft het antwoord. Dat geldt ook voor de vraag hoe de voormalige Burgerwacht – als gevolg van politieke ontwikkelingen na WO I – feitelijk tot stand kwam en hoe die zich in onze regio manifesteerde, bijvoorbeeld in Roggel.

Hamont
In de tentoonstelling is ook een uniek filmpje van 30 minuten te zien over de grote treinontploffing in Hamont, niet zover hier vandaan, op 18 november 1918. Beslist de moeite waard om kennis van te nemen. De herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog werden verder vastgelegd door fotografen, cartoonisten, kunstenaars, dichters, schrijvers, en natuurlijk historici. Musea en verzamelaars houden mede de herinnering aan de ellende levend. De tentoonstelling geeft een impressie van al deze pogingen om de Eerste Wereldoorlog te blijven gedenken.

Versailles
Het verdriet werd nog jaren ná 1918 diep gevoeld. De tekeningen van Käthe Kollwitz zijn daarvan een treffend bewijs. Ook de woede en ergernis in Duitsland over het verdrag van Versailles, maar ook het onbegrip bij vele weldenkenden elders ging diep en rechtvaardigen het vraagteken bij de regel ‘War is over’. In deze tentoonstelling zien we dat aspect onder meer geïllustreerd in de verzameling Duits geld en Notgeld uit de jaren twintig. De roerige, gespannen samenleving uit die jaren is ook te zien in de prenten van George Grosz. Terwijl men druk bezig was met allerlei na-oorlogse problemen zoals het herstel, krijgsgevangenen, vluchtelingen en de Spaanse griep, viel de maatschappij steeds meer uiteen in twee extreme richtingen die werden gepersonifieerd door Hitler en Stalin.

Entree
Het Leudalmuseum aan de Roggelseweg 58 in Haelen is dagelijks geopend, met uitzondering van de maandagen. Voor de juiste openingstijden zie www.bezoekerscentrumleudal.nl of www.studiegroepleudal.nl. De entree bedraagt 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen