‘Golfgate’: gebouwen te koop, Ronduit Open wil bespreking in commissie Fysiek

Foto: Pixabay - Pexels (CC0-Public Domain)

HEYTHUYSEN – Het suffix ‘gate’ is in Leudal alweer uit de kast gehaald. Dit keer is het toegevoegd aan ‘golf’. Nadat D66 zich al boos maakte over de verontreinigde grond op de al dan niet beoogde golfbaan, vraagt nu ook coalitiepartij Ronduit Open zich af wat er eigenlijk allemaal aan de hand is.

Ondertussen zijn er doodleuk gebouwen op het toekomstige golfterrein te koop gezet, zo meldde 1Limburg vandaag. Het zou gaan om twee bedrijfswoningen, kantoorgebouwen, diverse stallen en 3,75 hectare bijbehorende (onder)grond.

Geen toelichting
De golfbaan in Heythuysen laat al jaren op zich laat wachten. In of bij de bestaande gebouwen zou onder andere een appartementenhotel komen. Of initiatiefnemer Arbor Projecten BV de golfbaan zelf wel wil doorzetten, is vooralsnog onduidelijk en het bedrijf wilde geen toelichting geven.

Bestemmingsplan
Volgens het bestemmingsplan mogen de gebouwen alleen worden gebruikt voor functies die ‘dienstbaar en ondergeschikt’ zijn aan de golfbaan, zoals appartementen, horeca, een golfshop, vergaderfaciliteiten of welnessvoorzieningen. Ook mogen ze pas worden ontwikkeld op het moment dat het vaststaat dat de golfbaan er komt en dat er ook een aanvang is gemaakt met de aanleg.

Commissie Fysiek
Ronduit Open liet vandaag weten in de eerstkomende vergadering van de Commissie Fysiek op 31 januari in ieder geval de vraag aan de orde stellen hoe het college de mogelijkheid c.q. waarschijnlijkheid van realisatie van de golfbaan inschat en hoe kan worden voorkomen dat het project wordt misbruikt voor activiteiten die zogenaamd een relatie met realisatie hebben, maar voor het overige ongewenst zijn. De partij wil ook weten hoe het nu zit met de verontreiniging.

Zandtransporten
Daarnaast wil Ronduit Open van gedachten wisselen over de vraag of het wel gewenst is dat de huidige situatie, waarin van realisatie van de golfbaan geen sprake is, nog lange tijd voortbestaat. De zandtransporten worden gelegitimeerd vanwege een toekomstige golfbaan, die er mogelijk nooit komt.

Opnieuw actueel
De partij vraagt zich af of enkel het appartementengebouw of hotel wordt gerealiseerd zonder golfbaan. Dat punt is expliciet aan de orde is geweest bij de besluitvorming. Men wilde voorkomen dat men op titel van een golfbaan een hotel zou kunnen realiseren op een locatie waar dat overigens niet zou worden toegestaan. Nu een mogelijke afzonderlijke verkoop van het perceel waarop appartementen of een hotel mag worden gerealiseerd aan de orde lijkt te zijn, is de vraag opnieuw actueel.

Schadeclaims
Ronduit Open wil tot slot dat besproken wordt welke mogelijkheden beschikbaar zijn om ongewenste en niet bedoelde ontwikkelingen uit te sluiten zonder het risico van schadeclaims. De partij denkt daarbij aan het bieden van een periode, waarbinnen een aantal nader te benoemen werkzaamheden van enige omvang moeten zijn gestart die gekoppeld zijn aan de golfbaan. Zouden die uitblijven, dan zou de gemeente een procedure voor wijziging van het bestemmingsplan in werking kunnen stellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen