Uniek in Nederland: gaat Leudal een slaapforensenbelasting heffen?

Foto: Pixabay - Olichel (CC0 - Public Domain)

LEUDAL – Een slaapforensenbelasting: een belasting op het kosteloos overnachten van een forens die wél in de gemeente werkt, maar er niet vast woont.

Een wat? Inderdaad, een slaapforensenbelasting. Dat is wat de gemeente Leudal volgens oppositiepartij D66 volgende week wil gaan invoeren. De uitgestorven belastingvorm wordt al jarenlang nergens meer gehanteerd. Leudal zou dus een unicum hebben.

Rechtszaak
Wat is er aan de hand? Het college verloor afgelopen maart een rechtszaak van een Leudalse tuinder. Deze tuinder had arbeidsmigranten op zijn erf gevestigd, maar omdat hij de arbeiders géén kosten in rekening bracht wilde hij ook geen toeristenbelasting betalen. De controleur van de gemeente vond dit onterecht (omdat de tuinder wel van de diensten van de arbeidsmigranten profiteerde) en bracht de belasting toch in rekening.

Geen bewijs
De tuinder was het daar op zijn beurt niet mee eens en stapte naar de rechter. Zowel de rechtbank Limburg als het Gerechtshof in Den Bosch gaven de tuinder gelijk: Leudal mag op grond van de eigen verordening alléén toeristenbelasting heffen als bewezen kan worden dat er een vergoeding wordt betaald. Die eis van ‘een vergoeding in welke vorm dan ook’ geldt trouwens in vrijwel alle gemeenten en wordt zelfs door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) geadviseerd. Maar Leudal kon een vergoeding in dit geval niet bewijzen. En dus mag de belasting niet geheven worden.

Controle
Het college stelt de gemeenteraad nu voor om in de belastingverordening op te nemen dat ook toeristenbelasting kan worden geheven voor toeristen die geen vergoeding betalen, of: (en daar gaat het eigenlijk om) waarvan dit niet bewezen kan worden. Maar, zo ontdekte D66, die belasting bestaat al lang: een slaapforensenbelasting. Fractievoorzitter Rens Raemakers heeft het college nu vragen gesteld over deze zaak. Gaat men daadwerkelijk voorstellen deze slaapforensenbelasting in te voeren? Waarom gaat de gemeente niet gewoon beter controleren of arbeidsmigranten een vergoeding hebben betaald? En wat gaat de gemeente doen met forensen die wel in Leudal slapen en werken, maar géén arbeidsmigrant zijn? Krijgen die ook een rekening? En tot slot: wie gaat dat allemaal controleren?

Goedemorgen
Dinsdag vergadert de gemeenteraad over de nieuwe belastingverordening. De wethouders kunnen nog een paar nachtjes slapen om te bedenken of ze dit plan écht aan de gemeenteraad gaan voorleggen. ‘Goedemorgen, word eens wakker!’ liet Raemakers zich in ieder geval ontvallen…

Reacties