Zorgen Ronduit Open over hoogwaterbescherming in Buggenum

02 feb 2018, 15:14 Nieuws
20180202 122930
BUGGENUM - Ronduit Open is bezorgd over de plannen rondom de hoogwaterbescherming in de kern Buggenum.
Niet het belang van hoogwaterbescherming staat voor de partij ter discussie, maar wel aard en locatie van de te treffen maatregelen.
Dijk
Allereerst was aan de orde dat een dijklichaam van ongeveer zes meter hoog langs de Dorpsstraat en Berikstraat volstrekt ongewenst is. 'Nu die opvatting ook doorgedrongen is tot de bevoegde instanties, is de aandacht verlegd naar aanleg van een soortgelijke dijk dwars door het gebied 'Mooi Buggenum', een gebied dat is heringericht met inzet van gemeentegelden en waar nu natuurlandbouw wordt bedreven. Zo'n dijk zou het zicht op de dorpswand van Buggenum ontnemen en is niet alleen landschappelijk maar ook cultuurhistorisch volstrekt ongewenst', zo oordeelt de fractie.
Centen
De problematiek en de plannen worden met 'een enge blik' bekeken vindt Ronduit Open, met name door Rijkswaterstaat. 'Er ligt een nadruk op techniek en centen, terwijl er alle aanleiding is vanuit een breder en maatschappelijk perspectief plannen te ontwikkelen' zo schrijft de partij in een brief aan het college. 'Er dient het besef te zijn dat dit project het aangezicht van Buggenum voor de toekomst ingrijpend kan verpesten. Het project moet worden aangegrepen om in combinatie met andere waarden en belangen te worden uitgewerkt. Dat betreft niet alleen cultuurhistorische waarden: het kan ook kansen bieden op het vlak van toerisme.'
Fietsbrug
Ronduit Open denkt bij dat laatste aan reconstructie van de jachthaven, maar ook aan bevordering van fietstoerisme door aanleg van een fietsbrug over de Maas. Buggenum is een actieve gemeenschap, zo blijkt uit de grote mate van betrokkenheid bij de plannen in de omgeving en de deskundigheid die aanwezig is. De coalitiepartij noemt de gemeente bovendien schatplichtig aan Buggenum, nu het Buggenummerveld is aangetast door de uitbreiding van Nunhems. Die uitbreiding is overigens - onder voorwaarden - gesteund door Ronduit Open. Maar ook de grootschalige ontgrinding waar de meerderheid van de raad toe heeft besloten, die in de ogen van Ronduit Open onnodig en ongewenst was, wordt als reden daarvoor genoemd.
Creativiteit
De fractie roept nu op de Dorpsraad en inwoners van Buggenum nauw bij de verdere gang van zaken te betrekken. 'Dat vraagt meer dan informatie verschaffen, maar moet ook inhouden dat er ruimte is voor de creativiteit die binnen Buggenum aanwezig is', besluit de partij.