Zorgen bij D66 Leudal over voortbestaan kindertelefoon

15 apr 2017, 20:02 Nieuws
kermit 1664744 1920
LEUDAL - D66 Leudal maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de kindertelefoon. Danielle Peet, lid van de commissie Sociaal, heeft daarom vragen gesteld aan het college over de subsidiëring van de landelijke Kindertelefoon en het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AJK).
Deze instanties werden tot nu toe landelijk gefinancierd, maar vanwege de decentralisatie van de jeugdzorg, moeten de gemeenten vanaf 1 januari 2018 voor de subsidiering zorg dragen.
[caption id="attachment_9898" align="alignleft" width="298"]

Vertrouwelijkheid
Dat betekent dat de Kindertelefoon en het AJK met maar liefst 388 gemeenten moeten onderhandelen over de financiering. De kans bestaat daardoor dat sommige gemeenten niet voor de landelijke Kindertelefoon en het AJK kiezen, maar eigen oplossingen zoeken. Kinderen uit die gemeenten kunnen dan niet met de landelijke Kindertelefoon bellen, maar worden lokaal geholpen. D66 vraagt zich af of in dat geval de deskundigheid en vertrouwelijkheid voldoende gegarandeerd kan worden.
Kosten
De fractie D66 wil onder andere graag weten of er vanuit Leudal al contact is geweest met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) over het vervallen van de regeling en welke stappen er eventueel al zijn gezet in dit kader. Bovendien willen de democraten graag horen of het college kan garanderen dat alle kinderen in Leudal de Kindertelefoon kunnen blijven gebruiken en of het college een raming kan geven van de verwachte kosten, bij voortzetting van de subsidiëring van de Kindertelefoon en AKJ.