Zorgen bij oppositiepartijen omtrent wisseling van de wacht van twee wethouders

23 aug , 15:35 Nieuws
backus6
LEUDAL -  Nadat op 29 mei wethouder Wijers (Samen Verder) bekend maakte haar functie per direct neer te leggen, volgde op 13 augustus het nieuws dat ook wethouder Martens (D66) zijn biezen met onmiddelijke ingang pakte. Reden voor Ronduit Open en de andere oppositiepartijen om zich ernstige zorgen te maken.
'Burgers spreken ons aan en vragen naar het hoe en waarom van het abrupte vertrek van de twee wethouders' schreef fractievoorzitter Stan Backus vandaag in een brief aan de fractievoorzitters van de coalitiepartijen.

Uitleg
'Enerzijds leeft bij ons de vraag: “Waarom stappen twee wethouders per direct op zonder duidelijke opgaaf van reden?”. En anderzijds: “Welke acties onderneemt de huidige coalitie na het plotselinge vertrek van twee van de vier wethouders?” Wij hadden eigenlijk verwacht dat u hier meer uitleg over zou geven. Naar ons, maar zeker ook naar onze inwoners.'

Overleg

Toch liet fractievoorzitter Maarten Verschuuren van Samen Verder gisteren in Dagblad De Limburger al optekenen dat na het vertrek van Wijers de coalitiepartijen besloten samen op zoek te gaan naar kandidaten: 'Daardoor duurde het iets langer. We hebben veel overlegd met elkaar tijdens het zomerreces.' Namen zijn echter nog niet genoemd. Er wordt altijd eerst onderzoek gedaan naar gedrag en integriteit van degenen die zijn voorgedragen.
Raadsbesluit
Backus houdt echter niet van stilzwijgen: 'Al eerder hebben we in raadsvergaderingen aangegeven dat de coalitiepartijen weinig bereidheid tonen om zaken die ons allen, ook onze inwoners, raken in de openbaarheid te bespreken. De coalitie kiest er vaker voor om zaken te regelen achter de coulissen. In deze kwestie hadden we de verwachting dat zij ons zou informeren en betrekken in de stappen die gezet moeten gaan worden om Leudal weer bestuurlijk stabiel te krijgen. Het is immers de gemeenteraad die bij meerderheid besluit om de wethouders te benoemen, maar het is en blijft een raadsbesluit.'

Aan de slag
Duidelijk is volgens De Limburger dat de opvolger van Heleen Wijers buiten Samen Verder is gevonden. Voor de opvolging van Robert Martens is volgens Verschuuren wel uitdrukkelijk gezocht naar een D66-kandidaat. D66-fractievoorzitter Jort Raemakers wilde er woensdag niets over kwijt. Verschuuren gaf in de krant aan dat hij verwacht dat begin september bekend wordt wie de kandidaten zijn. De nieuwe wethouders kunnen volgens hem meteen aan de slag zodra ze in de gemeenteraadsvergadering van 24 september zijn geïnstalleerd.

Verhoudingen
Backus: 'Het had meer in de lijn van onze verwachting gelegen dat de coalitiepartijen de kans had aangegrepen om ook hier weer stappen te zetten naar het verbeteren van de bestuurlijke verhoudingen en wellicht ook te kijken naar bestuurlijke vernieuwing. We nodigen de coalitie uit om ons als oppositie alsnog mee te nemen in de gekozen weg om te voorkomen dat dit weer leidt tot vervelende situaties, als de voordracht van één of mogelijk twee kandidaat-wethouders aan de orde is.' De brief aan de coalitiepartijen is ook ondertekend door de fracties PAL en Linssen.