Zomernota eind deze maand aan de orde

14 sep 2022, 17:22 Nieuws
naamloos 1
LEUDAL - Dinsdag 6 september stelde het college van B&W de zomernota vast. Deze vervangt de reguliere kadernota en wordt op 27 september behandeld in de gemeenteraad.
De zomernota vormt de nadere uitwerking van de strategische visie ‘Mooi leven in Leudal’ (december 2021) en het coalitieakkoord 2022-2026. Ook de impact van de meicirculaire 2022 is er in verwerkt.
Centrale thema’s
De drie thema’s die prioriteit krijgen zijn sociale basis, buitengebied en passend wonen. De maatschappelijke opgaven op het gebied van duurzaamheid, economie en mobiliteit vormen de rode draad door deze thema’s heen. Vanwege de impact en omvang ervan gaat de gemeente Leudal samen met inwoners, ondernemers en (keten)partners werken aan de opgaven, waarbij ruimte moet worden geboden aan innovatie en creativiteit. De komende jaren wordt de reikwijdte van deze nieuwe manier van werken verkend.
Zero based budgetting
Een voorbeeld hiervan is zero based budgetting. In de programmabegroting 2024-2027 wordt één van de programma’s op deze wijze gebudgetteerd. Zero based budgeting is een omgekeerde benadering van traditionele planning en beslissingen nemen over budgettering. Bij traditionele budgettering wordt begonnen met de begroting van vorig jaar en worden inkomsten en uitgaven gecorrigeerd op basis van de verwachtingen. De begroting van vorig jaar wordt dan dus gezien als de het startpunt. Bij zero based budgetting is men verplicht om alle begrote uitgaven te verantwoorden, dus niet alleen de veranderingen in de begroting van het voorgaande jaar. Het startpunt is dan niet de begroting van het voorgaande jaar, maar ‘nul’.
Gemeentefonds
De zomernota is financieel sluitend. Dit komt mede doordat de meicirculaire gunstig uitpakt voor Leudal. Enige onzekerheid brengt het jaar 2026. Dan wordt de uitkering van het gemeentefonds fors lager. Wethouder Huub van Helden (CDA, financiën): ‘De voorliggende periode zit dan ook boordevol ambities én is gestoeld op een realistische begroting. Samen met inwoners en partners gaan we vorm geven aan de toekomst van Leudal. Hiermee sluiten we aan op de huidige én toekomstige behoeften van onze samenleving. Een opgave waar we vol trots en vertrouwen aan gaan werken.’