Zes maanden cel geëist voor brandstichting in zendmast

09 mrt 2021, 15:28 Nieuws
the internet 4885743 1920
DORDRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twaalf maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk, tegen Luc T. (32) uit Roggel, die vorig jaar brand heeft gesticht in een zendmast naast de A67 in Maasbree.
T. zegt dat hij heeft gehandeld in een opwelling. Hij heeft geen idee waarom hij de zendmast in brand heeft gestoken.
Jointje
De Officier van Justitie reageerde verontwaardigd: 'Dit was zendmast nummer 25, het was elke dag in het nieuws. Dan klimt u zomaar over dat hek en sticht u brand?' Nadat T. een jointje gerookt had, sprong hij op 1 mei 2020 rond 22.30 uur inderdaad over een hek en spoot hij deodorant op de kabels rondom de zendmast. Hij stak vervolgens een vuur aan. In het hele land werden het afgelopen jaar zendmasten in brand gestoken. in totaal brak bij drieëndertig masten brand uit. Als reden voor de brandstichting werd vaak de complottheorie aangehaald, dat het 5G-netwerk iets te maken zou hebben met het coronavirus.
Spijt
'Ik had wel gezien dat het veel in het nieuws was, maar daar ben ik niet door geïnspireerd. Ik weet niet waarom ik het gedaan heb. Het was een domme actie, waar ik veel spijt van heb' verklaarde T., die destijds nog in Beringe woonde. 'Het was een opwelling. Uit niets blijkt dat hij affiniteit had met complotaanhangers' vond zijn advocaat, die om een ‘forse taakstraf’ en een 'voorwaardelijke gevangenisstraf' vroeg. Het OM neemt het T. kwalijk dat door de brand de zendmast niet meer naar behoren werkte en hulpdiensten slechter bereikbaar waren. 'Het is een groot geluk dat niemand in de problemen is gekomen.'
De uitspraak is op 23 maart.