Wijnkoperij Alex Storms presenteert: de bewaarwijnen van Hans Peter Ziereisen

10 feb 2022, 8:32 Nieuws
naamloos1 2
LEUDAL - We gaan weer op reis met Wijnkoperij Storms. Deze keer neemt Alex ons mee naar het zuiden van Duitsland, naar Baden-Württemberg.
Hans Peter Ziereisen wandelt door zijn wijngaarden op de Ölberg en geniet van het uitzicht op het pittoreske wijndorpje Efringen. Uit de wijngaarden klinkt het gezang van een veertigtal Roemeense en Poolse gastarbeiders. Wie goed luistert, hoort ook de jaarlijks terugkerende gesprekken over het oogstmateriaal: 'Ziet er goed uit, dit jaar.' De arbeiders hebben gehoord van de hoge waardering voor het eindproduct, ze hebben het geproefd en delen in de trots.
Microklimaat
Eerst liep hier nog vee rond. Maar de uitslagen van een geologisch grondonderzoek waren zó positief, dat men zich nauwelijks kon voorstellen dat niet eerder iemand op het idee was gekomen om hier de wijnstok aan te planten. Het onderzoeksrapport wees uit dat niet alleen de samenstelling van de bodem, maar ook het microklimaat gelijkenis vertoonde met dat in de beste wijngaarden in de Bourgogne. De keuze voor Pinot Noir lag daarom ook voor de hand. Een temperamentvolle blauwe druif met een teer schilletje. Gevoelig voor onheil maar, mits met alle zorg en respect behandeld, grondstof voor de meest delicate wijn.
Filosofie
Dat de aanpak van Ziereisen anders is dan die van veel collega’s zal duidelijk zijn. Zijn filosofie over hoe een wijn te vinifiëren en op te voeden, staat in nogal wat opzichten lijnrecht tegenover de huidige 'moderne opvattingen'. Die zijn steeds meer gericht op het maken van een technisch product, zonder veel eigen karakter of ziel. Het respect voor de natuur moet volgens Ziereisen terugkomen.
20210709 160943
Want de bodem is uitgeput en zo doordrenkt van onnatuurlijke stoffen, dat zelfs hardnekkig onkruid het er moeilijk mee heeft. Zijn selectie blijft beperkt tot wijnen van onder andere Pinot Noir, die op milieuvriendelijke wijze worden verbouwd. Hij kiest daarbij voor puur traditioneel gemaakte wijnen, van oude stokken met een laag rendement.
Intuïtie
Zoals gezegd: uit technische wijnboeken kun je veel leren. Maar niet alles en daarom werkt Ziereisen veel op intuïtie, met optimaal gebruik van de zintuigen. Zijn neus en tong bepalen uiteindelijk wanneer een wijn moet worden overgestoken, geklaard en gebotteld. De tijdsduur van de houtrijping staat nooit vast en loopt per wijn van 12 tot 30 maanden. Er zijn zelfs wijnen die een nog langere rijping behoeven, zo tussen de 30 en 36 maanden. Voor deze lagering worden geen jonge, maar uitsluitend oude vaten gebruikt. Waarom? De houttonen zijn gewoon niet nodig en zouden het subtiele smaakevenwicht kunnen verstoren. Wat wel gebeurt is dat er een ragfijn rijpingsspel ontstaat met zuurstof van buiten het vat. Tenslotte wordt de wijn gebotteld zonder tussenkomst van een filter. Deze botteling gebeurt op een Bourgognefles waarbij de natuurkurk de lading dekt. Ook deze kurk is bijzonder, want de traditioneel lange kurk zit pal tegen de wijn aan waardoor vroegtijdige oxidatie wordt voorkomen.
Traditie
Bij Hans Peter Ziereisen worden, zoals u begrijpt, echte bewaarwijnen gemaakt. Eigenlijk net als vroeger, toen het nog normaal was een Pinot Noir tien jaar weg te leggen. Hans Peter komt op voor deze traditie en slaagt er zelfs in bij de Zwitserse buren steeds meer zieltjes te winnen voor zijn Pinot Noir selectie à la Bourgogne. Trouwens, in Nederland ook! Alex raadt aan zo’n onweerstaanbaar flesje op uw bestellijstje te zetten. Succes verzekerd! Wijnkoperij Alex Stroms
heeft bovendien weer een mooi en voordelig proefpakket voor u samengesteld. De moeite waard, want deze Pinot Noirs zijn beoordeeld met een 9+ door Hamersma
, de bekende Nederlandse wijnjournalist. Wees dus welkom op de Dorpstraat 108 in Heythuysen of de Kerkstraat 24 in Nederweert.