Wagemans: woonwagenbewoners in Heythuysen zijn slachtoffer van onduidelijke besluitvorming

16 sep 2022, 15:48 Nieuws
43650794 1403430486457327 9107571635426164736 n
HEYTHUYSEN - Volgens raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) is de informatie die de gemeente aan een journalist van Dagblad De Limburger heeft verstrekt, over de gebreken aan drie nieuwe woonwagens voor woonwagenbewoners uit Heythuysen, niet correct.
Op 8 september meldde de Limburger dat er een derde onderzoek nodig is om vast te stellen of er gebreken zijn bij de woonwagens in Heythuysen. De informatie die hierover is verstrekt aan de journalist is volgens Wagemans niet volledig én deels niet juist.
Erkend
'De feiten zijn dat er een rapport ligt van Nijbod, dat er in juli 2021 nog twee keer is gerapporteerd en dat vervolgens reeds in opdracht van de onafhankelijk Klachtencommissaris van Leudal een vierde rapport is opgesteld. Dit rapport toont duidelijk aan dat er sprake is van ernstige gebreken' aldus Wagemans in een schrijven aan het college van B&W. 'Het college heeft op 8 maart die gebreken erkend en besloten dat die moeten worden hersteld. Het bericht dat te college de gebreken bestrijdt is dus pertinent onjuist.'
Verantwoordelijkheid
Wagemans geeft aan dat er een juridische procedure loopt, als gevolg van onenigheid tussen Leudal en Bureau Nijbod dat in opdracht van de gemeente de woonwagenzaken moest afhandelen. Het handelt onder meer over de vraag wie verantwoordelijk is voor de gebreken en wie die moet herstellen: Leudal of Nijbod. Herstel van gebreken moet nu wachten op de afloop van dat conflict. De woonwagenbewoners zijn er volgens het raadslid dus de dupe van dat Leudal zichzelf in de problemen heeft gebracht door onduidelijke besluitvorming.
Chaotisch
Wagemans: 'Uit het onderzoek van de Klachtencommissaris blijkt dat zelfs niet helder is wie de opdracht voor de bouw heeft verleend: de gemeente of Nijbod. Het toont aan hoe chaotisch zaken intern zijn verlopen. Het gaat om een opdracht van meer dan een half miljoen euro overheidsgeld. In dat verband is nu aan de Rechtbank gevraagd een nieuw onderzoek te laten uitvoeren. Hoe dan ook, de woonwagens die in september 2020 zijn opgeleverd, worden nog steeds niet bewoond vanwege ook door het college erkende problemen.'
Procedure
Het raadslid is verder van mening dat het goed zou zijn als ook de gemeenteaad eens volledig zou worden geïnformeerd over de gang van zaken in de afgelopen jaren. 'Bijvoorbeeld ook over het feit dat het nu de tweede keer is dat een conflict is ontstaan met een bureau dat in opdracht van de gemeente handelt. Eerder werd een ander bureau aan de kant geschoven dat vervolgens hiertegen een procedure aanspande, met als resultaat dat Leudal de beurs moest trekken vanwege onzorgvuldig handelen' zo wrijft Wagemans tot slot van zijn betoog nog eens hard over een zere plek.