Wagemans: 'Noodzaak van vierduizend arbeidsmigranten erg onwaarschijnlijk'

28 feb 2020, 11:00 Nieuws
asparagus 489692 1920
LEUDAL - In februari besprak de gemeenteraad het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het daarbij genoemde getal van vierduizend arbeidsmigranten, die nodig zouden zijn voor bedrijven in Leudal, noemt raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) 'erg onwaarschijnlijk'.
Wagemans wijst er op dat huisvesting kan betekenen dat er sprake is van min of meer permanente woonvoorzieningen, die niet van de ene op de andere dag zullen verdwijnen wanneer de behoefte eraan afneemt.
Onderbouwing
Verder vraagt hij zich af wat een bevolkingstoename van ruim 4000 mensen (11 procent) ten opzichte van het huidige aantal inwoners voor effecten heeft op tal van terreinen. 'Het gaat niet enkel om huisvesting, hoe belangrijk die ook is' schrijft het raadslid in een brief aan het college. De onderbouwing van het aantal van vierduizend arbeidsmigranten roept eveneens vragen bij hem op. 'Is die enkel tot stand gekomen via een behoefteonderzoek onder ondernemers en zijn de aantallen simpelweg opgeteld, of zijn de uitkomsten daarvan ambtelijk gevalideerd? In het laatste geval zie ik die toets graag tegemoet', aldus Wagemans.
Automatisering
'Tenzij Leudal zich wil opwerpen als centrumgemeente voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio - wat naar ik meen niet de bedoeling is - wil ik met klem erop aandringen dat bij de verdere uitwerking van de opvattingen die door de gemeenteraad zijn geuit een realistisch scenario als uitgangspunt wordt genomen. Die uitwerking zie ik heel graag eveneens tegemoet en ik kan me voorstellen dat die belangstelling breder in de raad leeft' zo besluit het raadslid, dat tevens wijst op de vele nieuwe vormen van automatisering door robots binnen de groenten- en fruitoogst.