Wagemans haalt uit naar CDA in de kwestie Landgoed

17 dec 2018, 12:34 Nieuws
image004
LEUDAL - Raadslid Mathieu Wagemans van coalitiepartij Ronduit Open heeft fel gereageerd op de gebeurtenissen tijdens de laatste raadsvergadering, waarbij de complete oppositie uit protest de zaal verliet vanwege het niet op de agenda plaatsen van een motie over Landgoed Leudal.
Wagemans richt zich daarbij vooral tot fractieleider Huub van Helden (CDA), omdat die de initiatiefnemer was voor de agendering van de motie. Bovendien werd Wagemans tijdens de raadsvergadering stevig aangepakt door de voorman van de oppositiepartij.
Rechtszaken
De problemen die de coalitie had met het late tijdstip van indienen van de motie zijn bekend. Maar volgens Wagemans worden vooral de burgers van Haelen volledig gepasseerd door een voorstel dat eenzijdig was gebaseerd op de belangen van Hikspoors. Van Helden verweet het college dat Leudal rechtszaken verliest tegen Hikspoors en dat dit de reden was voor de motie. Wagemans noemt dat een merkwaardig verwijt, alleen al omdat het juist het CDA en een CDA-wethouder zijn geweest die in dit dossier volgens hem van meet af aan een kwalijke rol hebben gespeeld. 'Vanaf het begin bestond in Haelen onder burgers grote ongerustheid over de plannen van Hikspoors. Zo vreesden zij dat Hikspoors op termijn de camping zou gaan uitbreiden richting Houtrustlaan. Dat werd door de gemeente ten stelligste ontkend. Daar zou geen sprake van zijn. En wat blijkt? Ik kreeg de afgelopen dagen het verslag onder ogen van een overleg met Hikspoors uit 2013, waarbij CDA-wethouder Vogels namens de gemeente aanwezig was. In dat overleg werd de suggestie gedaan de camping uit te breiden en daarbij voetbalvelden te betrekken. Achter de rug van burgers om en buiten iedere publiciteit werd een dubbelspel gespeeld' zo schreef Wagemans gisteren in een brief aan Van Helden.
Krachten
Wagemans komt daarin met meer voorbeelden die, zoals hij het formuleert, het beeld oproepen dat het CDA en een CDA-wethouder er alles aan hebben gedaan om de belangen van Hikspoors te dienen en de positie van de gemeente in procedures te verzwakken. Wagemans: 'Terugkijkend op de gang van zaken zie ik drie mogelijke verklaringen. De eerste is dat deze handelwijze past binnen de van meet af aan bestaande strategie van het CDA om Hikspoors in ieder opzicht ter wille te zijn. Met grote regelmaat kreeg ik de afgelopen jaren vanuit Haelen de vraag welke krachten binnen het gemeentehuis werkzaam zijn die ervoor zorgen dat Hikspoors telkens weer iets gedaan krijgt wat andere ondernemers niet lukt. De tweede verklaring kan zijn dat het slechts om partijpolitieke spelletjes gaat, met als doel het vertrouwen in het college te ondermijnen. Het belang van een goed besturen van de gemeente moest dan kennelijk wijken voor de CDA-wens het college een hak te zetten. Een derde verklaring kan zijn dat Van Helden geen kennis draagt van het dossier en deze handelwijze moet worden opgevat als een signaal van beginnersnaïviteit. De toekomst zal het uitwijzen.