VPTZ: iedereen verdient liefdevolle palliatieve zorg

10 okt 2022, 18:12 Nieuws
image 2
MIDDEN-LIMBURG - Als iemand in de laatste levensfase verkeert verandert er veel, voor zowel de zieke als voor zijn of haar omgeving.
Er begint dan vaak een zware tijd. Een periode van zorg en afscheid nemen. Dit kan moeilijk en emotioneel zijn en ook mantelzorgen kan dan een zware opgave zijn.
Extra hulp
De gespecialiseerde vrijwilligers van Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg kunnen dan uitkomst bieden met een beetje extra hulp. De vrijwilligers palliatieve terminale zorg bieden aanvullende zorg aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn en ervoor gekozen hebben om in hun eigen vertrouwde omgeving te kunnen sterven. Er zijn ruim 11.000 opgeleide vrijwilligers actief in Nederland, waarvan zo’n 50 in Midden-Limburg.
Verhelderend
Deze vrijwilligers hebben tijd en aandacht en bieden ondersteuning, gezelschap en emotionele steun. Ze kunnen ook helpen bij lichte lichamelijke verzorging. De inzet kan tevens geregeld worden in verpleeghuizen en woonzorgcentra. De vrijwilligers van Steunpunt terZijde vormen een onderdeel van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. Zij zijn speciaal opgeleid om in gesprek te gaan over vragen rondom het levenseinde of van levensbeschouwelijke of religieuze aard. Het is vaak moeilijk om dit soort vragen uit te spreken naar naasten; het praten met een ‘vreemde’ waar je je toch vertrouwd mee voelt, kan verhelderend werken.
Contact
Schroom niet om hulp, begeleiding of ondersteuning van onze VPTZ-vrijwilligers te vragen. Iedereen verdient deze liefdevolle zorg. Contact coördinatoren voor VPTZ Midden-Limburg zijn Josefien Hoeben en Daisy Hendrikx-Evers. Telefoon: 06-44.34.98.10. Mail: [email protected]. Kijk ook op www.vptzmiddenlimburg.nl .