Verruiming mogelijkheden voor startersleningen

29 apr 2020, 18:45 Nieuws
money 2724235 1920
LEUDAL - Sinds 2011 worden in Leudal startersleningen verstrekt in co-financiering met de provincie. De gemeente financiert 25 procent van elke lening, de provincie 75 procent. Leudal wil de komende jaren startersleningen blijven verstrekken, op voorwaarde dat de provincie dit ook doet.
De provinciale startersregeling loopt voorlopig tot eind 2023.
Koopsom
Recente ontwikkelingen op de woningmarkt vroegen om verruiming van de mogelijkheden, om starters optimaal te kunnen blijven ondersteunen. Daarom stemde de gemeenteraad dinsdag in met aanpassingen in de verordening, met name met betrekking tot de maximale koopsom en de maximale starterslening. Door de gestegen woningprijzen is er voor starters steeds minder aanbod van woningen onder de 185.000 euro. Dit was voor de provincie al aanleiding om de richtlijn voor de maximale koopsom te verhogen naar 225.000 euro. Leudal wil hierbij aansluiten en hanteert voortaan hetzelfde maximum om in aanmerking te komen voor een starterslening.
Lening
De maximale starterslening wordt daarnaast verhoogd van 37.000 euro naar 45.000 euro. De hoogte van de starterslening is gerelateerd aan de koopsom van de woning en mag maximaal 20 procent daarvan bedragen. Dit betekent logischerwijs dat als de maximale koopsom wordt verhoogd, ook de maximale hoogte van de starterslening moet worden aangepast.
Revolverend
Sinds de invoering in september 2011 zijn in Leudal 139 startersleningen verstrekt en lopen er diverse aanvragen. Deze leningen lopen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN). Dankzij de starterslening hebben al deze starters de stap naar hun eerste koopwoning kunnen zetten. In totaal heeft de gemeenteraad 1.012.500 euro beschikbaar gesteld voor startersleningen. In 2020 komt daar nog eens 112.500 euro bij. Dit budget wordt revolverend ingezet. Dat betekent dat aflossingen van oudere startersleningen, opnieuw ingezet worden om nieuwe startersleningen te verstrekken. Met het huidige budget kunnen zeker nog dertig nieuwe startersleningen worden verstrekt. Als er veel aflossingen worden gedaan, of als starters niet het maximale leenbedrag nodig hebben, dan zijn het er zelfs meer.