Verkenner Graef geeft voorkeursvariant: Samen Verder, D66 en CDA

07 apr 2022, 20:57 Nieuws
p1050763
LEUDAL - Verkenner Michel Graef stelt voor dat de onderhandelingen om in Leudal tot een coalitie te komen van start gaan met Samen Verder, D66 en het CDA.
Graef komt tot dat voorstel na gesprekken met alle partijen.
Werkrelatie
Allereerst concludeert hij dat de werkrelatie tussen de huidige coalitiepartners de afgelopen tijd een deuk heeft opgelopen. Van het zonder meer voortzetten van de huidige coalitie was dus geen sprake. Er wordt gestreefd naar een robuuste en stabiele samenwerking. Een coalitie van minimaal drie partijen is daarbij gewenst. Dat vergt een samenwerking waarbij partijen elkaar vinden op hoofdlijnen en duidelijke afspraken kunnen maken over werkwijze en voorzienbare conflicten. Samen Verder en D66 hebben naar tevredenheid met elkaar samengewerkt in de afgelopen periode en zouden dat beide graag voortzetten. Beide kunnen bovendien naar hun verkiezingsresultaat wijzen als argument voor deelname aan de coalitie, aldus Graef.
Informateur
Gelet op inhoudelijke overeenkomsten - onder meer op het gebied van over de woningbouw, energietransitie, ondernemersklimaat - voorkeuren van deelnemende partijen en de opgelopen deuk in de werkrelatie met Ronduit Open ligt het CDA als derde coalitiepartner voor de hand, zo laat de verkenner verder weten. Een verdere verbreding van de coalitie zou het te volgen proces bovendien 'onnodig gecompliceerd' maken. Op basis van zijn rapportage gaan partijen nu de informatiefase in. Er zal een informateur worden benoemd. In de verkennende gesprekken bleek een nadrukkelijke behoefte de invulling van het college eerst aan de orde te hebben, voordat er aan het coalitieprogramma geschreven gaat worden. Dit omdat de wethouders volledig achter het programma moeten kunnen staan, dit coalitiebreed uitgedragen moet worden en het dus wenselijk is dat ze zelf een grote rol hebben bij de totstandkoming van dat coalitieakkoord. Daarnaast kan de burgemeester in een vroeg stadium de voorgeschreven risicoanalyse integriteit laten uitvoeren.