Verbluffend proefpakket voor de feestdagen bij Wijnkoperij Alex Storms

14 dec 2021, 16:34 Nieuws
naamloos 1
LEUDAL - Waarom kopen we eigenlijk wijn om de kerstdagen te vieren? En dan met name rode wijn. Historisch gezien doen er wat vage verklaringen de ronde. Zo zou het vroeger bovenal verstandiger zijn geweest om wijn te drinken in plaats van water. Een goed functionerende zuiveringsinstallatie bestond immers nog niet. Ook wordt wel vermeld dat rode wijn verbonden is met Kerstmis door de miswijn.
Hoe het ook zij, kerst is voor veel mensen geen kerst zonder een fles wijn in huis. Maar mag dat dan ook wel een beetje kwaliteit zijn? En het liefst voor een betaalbare prijs?
Topniveau
Daarom gaan we natuurlijk graag te rade bij Wijnkoperij Alex Storms in Heythuysen. Daar wordt ons een bijzondere aanbieding gedaan uit één van de alleroudste wijngebieden van Frankrijk, op de heuvelachtige uitlopers van de Mont Ventoux. Een lange geschiedenis verbindt het Domaine les Hautes Briguieres met de berg. Hier bevinden zich de biologisch bewerkte wijngaarden van François-Xavier Rimbert. Zijn familie koestert het land al meer dan 150 jaar, met groot respect voor de natuur. De hoogwaardige, maar moeilijk te bewerken terrassen getuigen daarvan. Het landgoed, met een oppervlakte van 38 hectare, 350 meter boven de zeespiegel, is gezegend met een uitermate gunstig microklimaat en heeft wijngaarden van topniveau. Het credo van de Rimberts luidt: kleine handmatige BIO- oogst, sterk gereduceerde opbrengsten!
Verbluffend
De Ventoux van het Domaine les Hautes Briguieres is een selectie waaraan bovengemiddeld hoge eisen worden gesteld. Een aparte vermelding verdienen de topselecties ‘Plénitude 2019' en 'Prestige 2018'. Plénitude 2019' is een fantastische rode wijn. Hij roept associaties op met een Chateauneuf du Pape. Uitsluitend geoogst in zeer kleine hoeveelheden, onder perfecte klimatologische omstandigheden en uit kerngezond druivenmateriaal.Gezien het bijzondere jaar, maar ook vanwege de lovende internationale recensies, hield Alex Storms zijn hart vast of de beperkt beschikbare hoeveelheid wel voldoende zou zijn. Daarom wees er snel bij voor deze bijzonderheid. 'Prestige 2018' is ronduit een ontdekking. Interessant en verbluffend tegelijkertijd was voor Storms een proeverij van de Prestige-oogst in drie fasen: direct uit het nieuwe vat, hetzelfde waarbij de wijn reeds éénmaal was overgestoken, en één keer uit een ouder vat.
001447 plenitude domaine les hautes briguieres
De verschillen waren zeer opmerkelijk. Het oversteken bleek zelfs voor de jonge wijn van groot belang. Het effect: een volle rijke wijn, met diep gewortelde smaakvariëteiten. Puur natuurlijk, gul en nu al goed op dronk.
001446 prestige domaine les hautes briguieres
Proefpakket
Alex Storms heeft ze samen verpakt in een proefpakket, waarbij in tegenstelling tot de ‘Plénitude 2019' de exclusieve ‘Prestige 2018’ selectie voldoende voorradig is. Oppassen dus, de voorraad van vooral van ‘Plénitude 2019' is niet onuitputtelijk. Hij wordt immers slechts mondjesmaat geoogst in uitzonderlijk goede oogstjaren...
Wees welkom op de Dorpstraat 108 in Heythuysen of de Kerkstraat 24 in Nederweert. Check de website voor meer informatie.