Veiligheidsregio Limburg-Noord sluit jaarrekening met 1 miljoen tekort

08 jul 2016, 13:39 Nieuws
brandveiligheid
LEUDAL - Een veiligheidsregio is een gebied waarin wordt samengewerkt door verscheidene besturen en diensten ten aanzien van taken op het gebied van bijvoorbeeld brandweerzorg, rampenbeheersing, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening en handhaving van de openbare orde en veiligheid.
De veiligheidsregio is een bij ministeriële regeling opgelegde gemeenschappelijk regeling, waaraan een kostenplaatje hangt voor de deelnemende gemeenten. Hierop hebben deze gemeenten geen invloed.
Betalen
De jaarrekening 2015 van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, waartoe Leudal behoort, is afgesloten met een tekort van bijna 1 miljoen euro, dat wordt opgevangen uit de algemene reserve van de veiligheidsregio. Ten opzichte van 2016 zal Leudal in 2017 240.000 euro meer moeten gaan betalen.
Motie
Landelijk is er een roep aan het ontstaan om de middelen voor de Veiligheidsregio uit het gemeentefonds te halen en rechtstreeks naar de Veiligheidsregio door de sluizen. Ronduit Open heeft in een motie, die door een ruime meerderheid van de gemeenteraad is aangenomen, uitgesproken dat het niet te rijmen valt dat het Rijk taken en uitvoering oplegt en vervolgens de tekorten door de verplicht deelnemende gemeenten laat ophoesten. Het is dan ook wenselijk dat de beschikbare middelen van het Rijk uit het gemeentefonds worden gehaald en rechtstreeks aan de veiligheidsregio’s regio beschikbaar worden gesteld, liet Ronduit Open bij monde van Gerry Teeuwen weten.