Van Rostock naar Heibloem met wieken van 72 meter

11 sep 2019, 9:15 Nieuws
photo vleugel nordex
HEIBLOEM - Zaterdag 14 september viert burgercoöperatie Zuidenwind feest aan de Staldijk in Heibloem, de locatie van het windpark. Aanleiding voor de feestelijkheden is onder meer de start van de bouw van twee nieuwe windmolens door Zuidenwind.
In september 2015 ging de Coöperwiek, de eerste burgerwindmolen in Limburg, stroom leveren. Nu is burgercoöperatie Zuidenwind sterk genoeg om alle aandelen Coöperwiek in eigen bezit te krijgen, zelf nieuwe molens te bouwen en op haar beurt andere coöperaties te steunen bij het ontwikkelen van burgerwindparken.
Overdracht
Dit laatste gebeurt door de Zuidenwind academie, van waaruit concrete hulp wordt aangeboden aan andere coöperatieve initiatieven in Limburg en Brabant. Al deze mijlpalen worden gevierd door zaterdag na de algemene ledenvergadering op symbolische wijze kennis en kapitaal van Zuidenwind aan andere initiatieven in de regio over te dragen.
Transport
Burgercoöperatie Zuidenwind startte 12 augustus met de aanleg van de wegen en fundering voor de bouw van twee nieuwe molens in windpark Heibloem. Beide molens samen zullen, met hun wat grotere wieken, meer dan vier maal meer stroom produceren dan de Coöperwiek: 21 miljoen kWh per jaar. Het regelen van het transport van de enorme wieken, met een lengte van 72 meter, kostte wat hoofdbrekens en overleg met de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Het was de eerste keer dat de RDW een verzoek kreeg en toestemming voor een dergelijk transport: 80 meter lengte in één stuk. Volgens planning zullen de wieken in februari 2020 gedurende zes nachten vanuit Rostock naar Heibloem worden getransporteerd. De molens zijn dan naar inschatting voorjaar 2020 gereed om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet.