Vakantievoorkeuren verschuiven: prijs weegt zwaarder dan bestemming

14 mei , 9:16 Nieuws
unnamed 9
LEUDAL - De keuze voor een vakantiebestemming wordt steeds minder gedreven door exotische wensenlijstjes of Instagramwaardige spots, maar vooral door onze portemonnee.
Uit onderzoek van TrustDeals blijkt dat voor 59 procent van de Nederlanders de vakantiebestemming minder belangrijk is geworden dan de prijs. Vooropgesteld dat je überhaupt in staat bent om op vakantie te gaan uiteraard.
Korter
Stijgende prijzen zijn iets waar we allemaal mee te maken hebben. Ook bij het boeken van een vakantie ontkomt men hier niet aan. Wat opvalt, is dat meer dan vier op de tien Nederlanders (42 procent) besluiten om kortere vakanties te plannen vanwege de huidige prijzen. Vooral jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar (52 procent) passen hun vakantieplannen om deze reden aan.
'Inflatie raakt ons allemaal en heeft ook een grote impact op hoe we onze vakanties plannen', zegt Len van Uuden van TrustDeals. ‘Je ziet dat mensen hun wensen aanpassen.' Wat doen Nederlanders dan zoal om de kosten voor een vakantie te drukken? Nou, 44 procent is tegenwoordig sneller geneigd om voor accommodaties te kiezen waar je zelf kunt koken. En wil je graag vooraf precies weten hoeveel je kwijt bent? Dan ben je niet de enige. Bijna vier op de tien Nederlanders (38 procent) kiest specifiek om die reden voor een all-inclusive vakantie.
Vliegtaks
Eén op de vijf Nederlandse reizigers kiest eerder voor een luchthaven buiten Nederland, vanwege de vliegtaks. In Nederland is de vliegtaks op dit moment 29,05 euro per passagier per vlucht, terwijl even over de grens in Duitsland de vliegtaks slechts 15,53 euro per passagier per vlucht is. Nog meer loont het om zuidwaarts over de grens te hoppen. België heeft namelijk een vliegtaks van 2 euro voor vluchten binnen Europa langer dan 500 kilometer en 4 euro voor langere vluchten. Wil je een vlucht via België boeken die korter is dan 500 kilometer, dan betaal je een stuk meer, namelijk 10 euro per passagier per vlucht.
De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.