Ultieme poging tot vredesakkoord met Landgoed Leudal

24 sep 2023, 13:14 Nieuws
haelen camping 3 1024x683 1
HAELEN - Landgoed Leudal vormt zo ongeveer het grootste hoofdpijndossier binnen de gemeente. De eigenaren van het Landgoed en de gemeente Leudal praten momenteel alleen nog via de rechtbank met elkaar.
Daarnaast zijn nog meer partijen betrokken bij dit langslepende conflict. Er lopen tientallen rechtszaken.
Protest
In 2010 werd de camping in Haelen overgenomen door de huidige eigenaren die het terrein tot Landgoed Leudal doopten. Om de renovatie te kunnen betalen, werden er arbeidsmigranten gehuisvest. Daartegen kwam veel protest vanuit Haelen. Er zijn sindsdien rechtszaken gevoerd over alle mogelijke en onmogelijke zaken: over het aantal migranten, over de handhaving door de gemeente, over een hek en over nog veel meer. Op praktisch alle rechtszaken volgde weer een hoger beroep, soms tot aan de Hoge Raad toe.
Mislukt
Een bemiddelingspoging in 2020 mislukte. Maar nu geven de betrokken partijen weer aan met elkaar in gesprek te willen. De fractie van D66 in Leudal heeft, gesteund door de fracties van Samen Verder, CDA en Progressief Akkoord Leudal, daarom een motie ingediend om het college op te roepen een onafhankelijk bemiddelaar in te schakelen. Die moet gaan onderzoeken of een bemiddelingspoging kans van slagen heeft. De motie moet ook vooral worden gezien als een oproep om nog één ultieme poging te wagen er zonder tientallen rechtszaken uit te komen.
De motie wordt besproken in de raadsvergadering op 26 september