Toeristisch recreatieve branche pleit voor eenduidig beleid in Midden Limburg

07 jul 2016, 17:12 Nieuws
recreatie
MIDDEN-LIMBURG - Op 6 juli hebben een aantal ondernemers uit de toeristisch recreatieve branche hun plannen gepresenteerd aan de bestuurders van SML (Samenwerking Midden-Limburg), werkgroep Recreatie &Toerisme.
Het document draagt de titel ‘Midden-Limburg wil excelleren in recreatie en toerisme’. De ondernemers zien overheden meer en meer als partners in business.
Geen verwijten
Toerisme en recreatie zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Alle gemeenten in de regio onderkennen dit en stimuleren ondernemers kansen te grijpen. Dit gebeurt, maar het kan veel beter vinden de ondernemers. Ze willen niet met verwijten, maar met handvaten komen.
Versnipperd
De sector is versnipperd, zo geven de ondernemers aan, en het zijn steeds dezelfde 'koplopers' die de kar trekken. Veel bedrijven kunnen de snelheid van de veranderende markt bovendien niet bijbenen, constateren zij. Daarom is het 'Ondernemersnetwerk Toerisme Midden-Limburg' opgericht: een collectief over branches, gemeentegrenzen en bedrijfsbelangen heen. Het netwerk dient ook een aanspreekpunt voor overheden te zijn zodat men ook vaker naast elkaar, in plaats van tegenover elkaar komt te staan.
Kapiteins
Met acht colleges en evenveel raden in de regio zijn er wel erg veel kapiteins op het schip. Opgaan in één gemeente Midden Limburg klinkt echter zelfs voor de ondernemers wat al te utopisch. Toch is volgens hen een beter, eenduidig beleid wel mogelijk op het gebied van bijvoorbeeld APV's, toeristenbelasting en promotie. Daarnaast zouden overbodige regels geschrapt kunnen worden en er zou idealiter met flexibele bestemmingsplannen gewerkt kunnen worden. Of nog beter: 'geef locaties ruime bestemmingen waar recreatie, verblijf, horeca en retail mogelijk zijn, zodat nieuwe initiatieven meteen kunnen instappen', zo valt te lezen in het stuk wat door de ondernemers tot een 'position paper' gedoopt is.