Stichting Bibliocenter hoopt op nieuwe dialoog met gemeente Leudal

23 jun 2015, 19:35 Nieuws
img 7658
LEUDAL - De Stichting Bibliocenter heeft in een nieuwsbrief aan de bibliotheken in Leudal uitleg gegeven over de stappen die de stichting genomen heeft, als gevolg van de voorgenomen bezuinigingen.
Eerder werd al bekend dat de stichting de gemeente Leudal dreigt met een claim van 2,5 ton, wanneer een andere aanbieder het bibliotheekwerk in de gemeente gaat verzorgen.
Onmogelijke opdracht
Voor 2016 heeft de gemeente bepaald dat het budget voor het bibliotheekwerk daalt van 550.000 euro naar 165.000 euro: een bezuiniging van circa 75 procent. Daarnaast heeft zij het bibliotheekwerk aanbesteed. Bibliocenter is gevraagd om, als één van de drie partijen, een offerte uit te brengen voor 165.000 euro, maar de stichting noemt het een onmogelijke opdracht om voor dat bedrag een professioneel bibliotheekwerk bieden. Daarom heeft Bibliocenter besloten géén offerte uit te brengen.
Coöperatief
In de nieuwsbrief schrijft de stichting nu: 'U bent samen met 6700 andere Leudallers lid van Bibliocenter en samen leent u meer dan 273.000 materialen per jaar. In de bibliotheken van Leudal komen jaarlijks ruim 110.000 bezoekers. Er is een drukbezochte bibliotheek in Heythuysen en er zijn tien servicepunten in basisscholen. In de afgelopen jaren heeft de gemeente Bibliocenter regelmatig bezuinigingen opgelegd. Bibliocenter stelde zich daarin steeds coöperatief op, dacht mee over de invulling en hoe tegelijkertijd de kwaliteit gewaarborgd kon blijven.'
'Als de gemeente nu kiest voor een andere aanbieder, heeft dat tot gevolg dat de nieuwe bibliotheek geen deel meer uitmaakt van het landelijke bibliotheeknetwerk. Zij voldoet niet langer aan de wettelijke eisen. Voor u betekent dat:
  • Geen mogelijkheden om bij andere bibliotheken te reserveren
  • U niet langer gebruik kunt maken van landelijke diensten, zoals het e-book platform
  • Verder reizen naar de dichtstbijzijnde erkende bibliotheek
  • Extra kosten als u lid wilt blijven van een landelijk erkende bibliotheek, ook voor de kinderen'
Buren
Gemeenten subsidiëren namelijk het bibliotheekwerk voor de eigen inwoners. Zodra een gemeente de subsidie intrekt en inwoners lid willen worden van de bibliotheek in een naburige gemeente, dan zou deze gemeente het bibliotheekwerk moeten bekostigen voor hun buren. Voor hen zal dan een hoger tarief worden gehanteerd, weet Bibliocenter.
Alternatieven
De stichting komt nu met een alternatief met verschillende opties. Men biedt de gemeente onder andere een keuze uit zeven servicepunten, een jeugdcollectie in de veertien basisscholen of een volwaardige hoofdvestiging. Eind juni brengt een inkoopcommissie van de gemeente Leudal advies uit aan het college van B&W. Als deze commissie besluit om een andere aanbieder te kiezen, betekent dit dat de werkgelegenheid voor circa 20 medewerkers van Bibliocenter in gevaar komt. De Stichting hoopt daarom dat de aanbestedingsprocedure nog kan worden stopgezet en dat de gemeente opnieuw het gesprek aangaat met Bibliocenter om de alternatieven te onderzoeken.
In de raad
Ook de fractieleiders van alle politieke partijen in Leudal zijn aangeschreven door Bibliocenter. D66 heeft al aangekondigd in de raadsvergadering van 30 juni een voorstel in te dienen, om extra geld aan bibliotheken uit te geven. In die vergadering komt de Kadernota aan bod. 'Er zijn door een beter controlesysteem meer belastinginkomsten beschikbaar en het college wil dat geld uitgeven aan strategische gebiedsontwikkeling. D66 vindt het echter gepaster om het geld, minimaal 100.000 euro, aan bibliotheken te besteden', laat de partij op haar website weten. Volgens de democraten kunnen met dat geld meer bibliotheekpunten op scholen behouden blijven. Ook kan dan voldaan worden aan de eisen uit de Bibliotheekwet. Raadslid Kaj Beurskens: ‘Het college heeft op eerdere vragen geantwoord dat het niet zeker is of van het huidige bedrag een volwaardige dienstverlening mogelijk is. Met 100.000 euro extra kan dat waarschijnlijk wel.’