Schrappen centrale examens gunstig voor Limburgse scholieren

07 jun 2020, 14:05 Nieuws
geslaagd
LIMBURG - Vanwege de coronacrisis werd het centrale examen dit jaar geschrapt, waardoor het eindcijfer van eindexamenkandidaten enkel bepaald werd door de eerder afgelegde schoolexamens. Voor de Limburgse examenkandidaten moet dit een opluchting zijn geweest.
In Limburg scoren scholieren namelijk consequent hoger op de schoolexamens dan op de centrale examens. Dit blijkt uit onderzoek van Greetz dat data van het CBS en van DUO analyseerde. Het onderzoek werd uitgevoerd in de aanloop naar het landelijke eindexamen-vlagmoment op 4 juni. Deze dag werd door Onderwijsminister Arie Slob is aangewezen als alternatief feestmoment voor eindexamenkandidaten.
Fraai
In 22 van de 31 Limburgse gemeenten zijn één of meerdere middelbare scholen gevestigd. De afgelopen vijf jaar scoorden leerlingen in 17 van deze gemeenten hoger op de al eerder afgenomen schoolexamens dan op de - dit jaar geschrapte - centrale examens. In Nederland slaagde de afgelopen vijf jaar gemiddeld 92,2% van de eindexamenkandidaten voor het vwo-, havo- of vmbo-diploma. Limburgse scholieren waren met een slagingspercentage van 91,8% net iets minder succesvol dan landelijk gemiddeld, maar in onze provincie zijn op gemeentelijk niveau duidelijke verschillen te zien: in Leudal kwam het percentage uit op een fraaie 95,1. Zowel provinciaal als landelijk, kregen scholieren in Brunssum het minst vaak positief nieuws. De afgelopen vijf jaar slaagde hier namelijk slechts 75,5%.