Scholieren van de Leerlingst strijden in Haelense ‘beeker’finale

30 sep 2016, 14:10 Nieuws
water games 937109 1280
HAELEN - Leerlingen van basisschool de Leerlingst in Haelen gaan vrijdag 7 oktober om 13.30 uur strijden om de winst van de Haelense ‘beeker’finale. Dit is een tienkamp met alle kinderen van groep 3 tot en met 8, die samen verschillende spetterende waterproefjes en waterspellen gaan doen.
Het waterschap organiseert deze middag om aan de leerlingen te laten zien wat er leeft in en om de beek en waarom het belangrijk is om een beek weer te laten meanderen.
Herinrichting
Waterschap Peel en Maasvallei start binnenkort met de herinrichting van de Haelensebeek, die grenst aan basisschool de Leerlingst. Het waterschap heeft de kinderen van de school gevraagd om mee te denken over deze herinrichting.
haelensebeek
De leerlingen hebben tekeningen, plattegronden en powerpointpresentaties gemaakt van hun ideeën en wensen. Een ontwerpbureau gaat hiermee aan de slag en neemt de wensen mee van de kinderen bij de uitwerking van de plannen.
Stemmen
Na afloop van de Haelense ‘beeker’finale presenteert het waterschap twee ontwerpplannen waarin de wensen van de leerlingen verwerkt zijn. De leerlingen mogen stemmen op het ontwerp van hun keuze en het winnend ontwerp wordt uitgevoerd. Het waterschap vindt het belangrijk om met zijn omgeving in gesprek te gaan om samen te bekijken wat belangrijk is bij een bepaald ontwerp. Dagelijks bestuurslid Joke Kersten is enthousiast over de inzendingen van de kinderen: 'Wij vinden het belangrijk om juist ook kinderen te betrekken bij ons werk, zij komen op de meest verrassende ideeën'.
Vispassages
Het gaat om het laatste deel van de Haelensebeek, wat het waterschap gaat aanpakken: de herinrichting van het traject Heythuyserweg-Nunhem, ongeveer 4,6 km. Op twee locaties zijn vispassages nodig: bij de stuw bij de Vogelmolen en bij de stuw ter hoogte van de Neerbeek, nabij kasteelboerderij Nyenghoor. De vistrap bij de Vogelmolen is inmiddels uitgevoerd.