Samen Verder: 'Welke gevolgen heeft overname door Albert Heijn voor winkelaanbod in Leudal?'

15 dec 2022, 21:07 Nieuws
ah
LEUDAL - Nu supermarktketen Albert Heijn bekend heeft gemaakt dat Jan Linders Supermarkten verder gaat als franchiser van AH, levert dat bij coalitiepartij Samen Verder nogal wat vragen op over het winkelaanbod in de gemeente Leudal.
Een groot deel van de Jan Linders supermarkten wordt omgebouwd naar Albert Heijn-franchisesupermarkt. Een aantal supermarkten wordt geen onderdeel van de nieuwe franchiseonderneming.
Rendabel
In de gemeente Leudal liggen drie vestigingen van Jan Linders, waaronder die in Haelen en Roggel. Beide vestigingen liggen binnen een straal van zes kilometer van de al bestaande AH-vestiging in Heythuysen. De vestiging van Roggel ligt zelfs binnen drie kilometer van die vestiging. Bovendien is het een bekend gegeven dat de Jan Linders vestiging in Roggel al geruime tijd op zoek is naar een andere locatie, waar het verkoopoppervlak groter is. Uit de informatie die Jan Linders zelf heeft verstrekt, blijkt dat dit noodzakelijk is om de supermarkt rendabel te houden voor de kern. Ook zou een andere locatie een oplossing kunnen zijn voor de parkeerproblematiek die speelt op de Dorpstraat in Roggel.
Groeiplannen
Samen Verder denkt dat de overname of transformatie van Jan Linders naar Albert Heijn consequenties heeft voor de supermarkt in Roggel. Enerzijds vanwege de clustering van Albert Heijn supermarkten binnen een korte afstand, anderzijds voor de groeiplannen van de huidige supermarkt in de kern Roggel. Het slechtst denkbare scenario zou volgens de partij zijn, dat uit de nieuwe samenwerking blijkt dat er geen ruimte meer is voor een Jan Linders c.q. Albert Heijn supermarkt in Roggel. In Ittervoort heeft Jan Linders aangegeven te willen verplaatsen naar de rand van industrieterrein. De plannen hiervoor zijn zo goed als rond. De huidige locatie van Jan Linders daar en straks de vrijkomende schoollocatie in Ittervoort, kunnen worden ingezet voor woningbouw. Maar de nieuwe samenwerking tussen Jan Linders en Albert Heijn zou gevolgen kunnen hebben voor al deze plannen.
Samen Verder wil daarom van het college horen of er al inzicht is in de gevolgen van de nieuwe samenwerking tussen Jan Linders en Albert Heijn voor het winkelaanbod en zo ja, wat die gevolgen zijn. Ook wil de fractie weten of het college bereid is om op korte termijn in gesprek te gaan met de ondernemers hierover en of men wil meewerken aan de plannen die ingediend worden om een supermarkt in de kern Roggel te behouden, ongeacht de locatie en aanbieder van de supermarkt.