Ronduit Open: zorgen om Roermondse plannen rondom Lateraalkanaal

18 apr 2023, 10:12 Nieuws
26685636 971016109712337 7814078351178979578 o
LEUDAL - Burgers in Leudal die moeten wachten op beschermingsmaatregelen tegen hoog water, terwijl wordt meegewerkt aan Roermondse plannen die het overstromingsrisico zouden kunnen verhogen.
Dat zijn zorgen die leven bij de fractie Ronduit Open na een artikel in Dagblad De Limburger van 12 april, over het verlagen van de waterwering bij het Lateraalkanaal.
Pijnlijk
Ronduit Open heeft in het verleden vaker gesteld dat de Roermondse plannen een negatief effect zouden kunnen hebben op de hoogwaterbeveiliging in Horn, Haelen en Buggenum. 'Dat werd aanvankelijk ontkend en inmiddels is helder geworden dat die negatieve effecten verre van denkbeeldig zijn' schrijft commissielid Grabert aan het college van B&W. 'Daar blijkt uit de berichtgeving in de Limburger echter niets van. Sterker nog, de optie wordt genoemd dat er sprake kan zijn van compenserende maatregelen. In het verleden is dat standpunt vanuit Leudal krachtig afgewezen. Dat dient zo te blijven. Het zou uiterst pijnlijk zijn voor al diegenen die bij de laatste overstromingen de nadelen hebben ondervonden van een onvoldoende bescherming en die nu, bijna twee jaar later, nog steeds in afwachting zijn van de afwikkeling van de ondervonden schade', aldus het commissielid. Grabert wil dan ook weten of de wethouder op de hoogte was van de plannen waarover de Limburger bericht. Ook wil hij horen of het college bereid is een bijeenkomst te organiseren voor belangstellenden en belanghebbenden, over de Roermondse plannen en over eventuele reacties daarop vanuit Leudal.