Ronduit Open: 'Rond problemen met woonwagenbewoners coulant af'

09 mrt 2022, 14:07 Nieuws
65167254 2263506103912652 4356072521569665024 n
HEYTHUYSEN - Van meet af aan waren er problemen met nieuwe woonwagens op Molenzicht in Heythuysen. Klacht op klacht dienden de bewoners in bij de gemeente. Die hadden vooral te maken met de kwaliteit van de woonwagens, die nauwelijks leefbaar waren. Daarnaast waren er onduidelijkheden over welke instantie nu eigenlijk opdracht had gegeven en dus verantwoordelijk kon worden gehouden voor de gebreken.
Daar bovenop kwam nog een uiterst gebrekkige communicatie tussen de gemeente als verhuurder en de woonwagenbewoners. Een tijd lang was er zelfs helemáál geen communicatie vanuit de gemeente.
Juridisch
Hoewel dat laatste inmiddels hersteld is, hebben de bewoners uiteindelijk ook een formele klacht ingediend bij de onafhankelijke Klachtencommissaris. Die verklaarde hun klachten op diverse punten gegrond en adviseerde het college van B&W de zaak fatsoenlijk af te wikkelen. Het college volgde enkele adviezen op, maar over een belangrijke eis van de bewoners - het verrekenen van ten onrechte betaalde huur omdat de woonwagens onbewoonbaar waren - besloot men eerst een nader juridisch advies in te winnen. Bovendien stelt het college dat betrokkenen eventueel via privaatrechtelijke weg hun gelijk kunnen halen.
Ergernis
Voor wat dat laatste betreft wijkt het college dus af van het advies van de Klachtencommissaris, die adviseerde te kiezen voor een coulante afwikkeling. Ronduit Open ziet het college daarom liever een andere aanpak kiezen. 'Er is van gemeentelijke zijde zoveel verkeerd gegaan en dat heeft zoveel invoelbare ergernis bij betrokkenen opgeleverd, dat de door de Klachtencommissaris voorgestelde coulance op zijn plaats is. We gaan er van uit dat er lering wordt getrokken uit de ervaringen in dit dossier en dat de zaken intern transparant en stevig worden geregeld, in het bijzonder wat de interne coördinatie betreft' zo laat de fractie nu weten. Dat zou moeten gebeuren via een heldere toedeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden, zodat er een einde komt aan de lange lijst van misverstanden.
Investering
'Het mag niet voorkomen en het is niet uit te leggen dat er onduidelijkheid is over de vraag welke instantie verantwoordelijk was, zelfs met betrekking tot de vraag wie er opdrachtgever is geweest voor investeringen van rond de 800.000 euro! Gebeurde dat door een extern bureau of was het de gemeente die opdracht gaf?' zo vraagt de partij zich af in een brief aan het college. 'Positief is dat door het college stappen zijn gezet en we vertrouwen er graag op dat deze inzet blijvend is' zo besluiten de raadsleden Franzen en Wagemans.