Ronduit Open: 'Nieuwe school in Leudal moet alternatief vormen als SPOLT onwrikbaar blijft'

01 apr 2021, 9:29 Nieuws
heibloem
LEUDAL - Het voornemen van onderwijskoepel SPOLT om het basisscholen te sluiten in Buggenum, Heibloem en Kelpen-Oler heeft voor veel commotie gezorgd. Het college van B&W heeft diverse keren overleg gehad met SPOLT, met als doel de mogelijkheden te verkennen om de scholen open te houden.
Tot op heden is er weinig uitzicht dat dit overleg resutaten oplevert. Het besluit van SPOLT lijkt onwrikbaar.
Formele houding
In de kernen zijn er initiatiefgroepen actief die zich inzetten om het basisonderwijs te behouden. Ronduit Open vindt dat de gemeenteraad meer moet doen. Raadslid Evert Franzen geeft aan dat er niet volstaan kan worden met het uitspreken van sympathie of met een formele houding, waarbij de gemeente zich beperkt tot de verantwoordelijkheid voor het beschikbaar stellen en financieren van gebouwen. 'Gezien de huidige stand van zaken is het wenselijk en logisch dat de huidige plannen voor de fusieschool Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter tijdelijk 'on hold' worden gezet' vindt Franzen. 'Wanneer er op SPOLT niet te rekenen valt is het alternatief dat er wordt ingezet op de stichting van een nieuwe schoolorganisatie binnen Leudal. Uit oogpunt van verwachtingenmanagement is allereerst aan de orde of de stichting van een nieuwe school als een reële optie moet worden beschouwd.'
'Een vervolgstap, wanneer stichting van een nieuwe school niet reeds bij voorbaat kansloos is, is dat deze optie uitgewerkt gaat worden. Een dergelijk traject is veelomvattend en vraagt een tijdige voorbereiding' aldus Franzen in een notitie aan de gemeenteraad en de commissies. Hij realiseert zicht dat een nieuwe school niet per 1 september 2021 kan gaan functioneren. De eerste stap zou dus moeten zijn dat met SPOLT de afspraak wordt gemaakt dat de scholen in de drie kernen nog een jaar openblijven. Dat jaar zou ook gelegenheid moeten bieden om te voldoen aan alle eisen rond een stichting van een school. Dat zijn er erg veel. Mede daarom zou volgens het raadslid dan ook een communicatieplan nodig zijn, zodat alle betrokkenen tijdig over de voortgang kunnen worden geïnformeerd en ook tijdig inbreng kunnen leveren. Ouders en leerkrachten zouden daarbij uiteraard een belangrijke positie innemen.
Valkuil
'Bij de start van dergelijke projecten is een valkuil dat men moeilijk van de kant af komt, omdat men een onoverzienbaar aantal beren op de weg ziet' geeft Franzen verder aan. 'Dat kan de energie van de start wegnemen en bron zijn van moedeloosheid. Daarom is een kritische voorwaarde of er voldoende inspiratie en betrokkenheid is in iedere kern, om op weg te gaan.' Juni 2021 zou er volgens Franzen een stevige structuur moeten staan. Afspraken met SPOLT zijn nodig. Bij het overleg hierover ligt het voor de hand het college van Leudal hierin een belangrijke plaats te geven. De initiatiefgroepen in de drie kernen moeten opmerkingen en wijzigingsvoorstellen kunnen inbrengen.' De eerste verkennende en verrijkende besprekingen zouden volgens het raadslid in de komende commissievergaderingen moeten plaatsvinden. Agendering in de volgende raadsvergadering ziet hij idealiter door alle fracties gezamenlijk gebeuren.
Onacceptabel
D66 liet echter vrijwel meteen al weten dat het voorstel van Ronduit Open voor haar volstrekt onacceptabel is. 'We hebben begrip voor de emoties die leven in de drie dorpen waar SPOLT heeft aangekondigd dat de scholen gesloten worden. D66 Leudal is er ook voorstander van dat als de inwoners zich daarvoor in willen zetten, er voor die drie scholen een nieuw schoolbestuur komt. De gemeente moet inwoners hierbij ook ondersteunen' zo liet voorzitter Jort Raemakers weten. 'D66 Leudal heeft de politiek in Leudal al vaker opgeroepen om meer op te komen voor het algemeen belang en niet het belang van één partij of raadslid zoals in dit geval uit Kelpen-Oler voorop te stellen. Het kan niet zo zijn dat de bouw van de nieuwe school voor Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter, die al een jaar vertraagd is door gedoe in de gemeenteraad, nu opnieuw vertraging zou oplopen. De kinderen, ouders en leerkrachten van de nieuwe school in Ittervoort mogen niet worden gestraft voor de aangekondigde sluiting van drie basisscholen door SPOLT. Ze hebben recht op een voortvarende bouw van een nieuwe school in Ittervoort.'