Resultaten oproep omtrent verkeersveiligheid in Ell

27 jun 2023, 9:08 Nieuws
p1015393 zebrapad sebastiaanstraat ell theo van den berkmortel
ELL - In Ell hebben bewoners aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid binnen hun kern. Er zijn verschillende knelpunten aangegeven - waaronder de Ellbrug over het kanaal, alsmede de Sebastiaanstraat en de Antoniusstraat - die als onveilig worden ervaren.
Daarnaast vormt groot verkeer, zoals loonwerkers en vrachtwagens, een bron van zorg en irritatie voor de inwoners.
Oproep
Na een oproep in diverse media zijn 23 uitgebreide reacties binnengekomen. Deze zijn door de dorpsraad gebundeld en worden besproken met de gemeente Leudal. De situatie bij brug over het kanaal kan leiden tot gevaarlijke situaties vinden de respondenten, vooral voor voetgangers en fietsers. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de infrastructuur van de brug aan te passen, bijvoorbeeld door het verbreden van de fietspaden of het creëren van aparte voetgangersoversteekplaatsen.
Overlast
Ook de Sebastiaanstraat en Antoniusstraat zijn dus genoemd als onveilige verkeersgebieden. Op deze straten wordt vaak te hard gereden, er zijn smalle rijstroken en oude, scheve trottoirs. Het zware verkeer zorgt, zoals aangegeven, voor een onveilig gevoel en overlast. Grote voertuigen veroorzaken niet alleen geluidsoverlast, maar ook verkeershinder en gevaarlijke situaties op de smalle wegen. Hier zou naar mogelijke alternatieve routes gekeken kunnen worden.
Buitengebied
Er waren daarnaast opmerkingen over de kwaliteit van het wegdek buiten de bebouwde kom, met name op de Baldersstraat, Boggelerstraat en de Hostertstraat. Er is sprake van achterstallig onderhoud. Gaten in het wegdek kunnen onveilige situaties opleveren voor fietsers. Een ander geluid is dat er maatregelen nodig zijn om de snelheid te verlagen. Dit speelt met name op de Hoogstraat en de Baldersstraat. 'Het aanpakken van al deze punten vereist samenwerking tussen bewoners, lokale autoriteiten en verkeersdeskundigen. Door de problemen serieus te nemen en gezamenlijk naar oplossingen te zoeken, kan de verkeersveiligheid in Ell aanzienlijk worden verbeterd en kunnen de inwoners zich veiliger voelen op de weg', zo laat de dorpsraad weten.